Thursday, April 9, 2009

Hari ini bangun awal pagi


Hari ini bangun awal pagi,
Baru teringat ada game bola malam tadi,
Terus geram dan gigit jari.
Semalam dah bengang MU-Porto hanya seri.

Hari ini bangun awal pagi,
Bukak Utusan dah ketawa macam nak mati,
Ingatkan ada lagi berita pasal dua bukit dan batang Ai,
Tup tup semua dah lesap--hairan, macam mana boleh jadi ni?

Hari ini bangun awal pagi,
Petang nanti jawatan kabinet akan diisi,
Semua kontraktor kelas F, kaki bodek, dan kroni ternanti-nanti,
Kalau Khairy masuk- Mahathir tibai,
Kalau Mukhriz dapat- Pemuda tibai,
Kalau Khir Toyo dipilih- habislah pergi Disney lagi.

Hari ini bangun awal pagi,
Kejap lagi keputusan perbicaraan Altantuya diketahui,
Azilah dan Sirul mungkin dihukum mati atau jalan free,
Tapi yang pasti, rahsia pembunuhan Cik Aminah ini masih misteri.

Hari ini bangun awal pagi,
Di Indonesia 170 juta rakyatnya keluar mengundi,
Ada berkempen guna video, ada yang masuk TV, Ada juga yang goyang gerudi,
Ada muka artis, ada muka foreigner, ada muka yang kubur panggil mari,
Inilah dia demokrasi.

Hari ini bangun awal pagi,
Masuk ke dapur minum kopi,
Agaknya bagaimana nasib rakyat yang hanya makan maggie?
Agaknya bagaimana nasib yang duduk di setinggan Kerinchi?
Gian bercandu politik sampai lupa tentang ekonomi.

Hari ini bangun awal pagi,
Pakatan Rakyat menang lagi,
BN gigit jari dan kaki,
Najib dan Mahathir dah susah hati,
Basuh Baju terus suka hati................

6 comments:

Did said...

hari ini bgn awal pagi...
bace blog ko, sengih nampak gigi...
makin lama...tergelak hihihi!
blog penuh informasi...
tapi lawak ko tak leh gi...

KahKahKah!

Basuh Baju said...

fuiyyoo..komen dibalas puisi..
aku senyum suka hati..
mungkin lepas ni aku jadi pemuisi,
untuk tingkatkan taraf ekonomi diri..

hahaha

pablo said...

cool

keep it up bro!

salute,
thinkaholic

nami o fish said...

nko MU ke?
dah aku listkan nko kat liverpool pulak..
adehh...

jap2 aku edit..
hahaha!

Basuh Baju said...

pablo: tq bro! rajin2la dtg sini..haha

Nami: Aku MU. giler nko liverpool.. terguris hati aku bila dibelasah hr tu..haha

nami o fish said...

dah nko open topic 4-1 tu hari hahaha!

jap2 aku tukar nko ke MU..hahaha!