Sunday, August 30, 2009

Merdeka

Hari ini hari ahad- hari yang indah. Kenapa hari ahad mesti dikatakan indah? Sebab namanya ahad atau sebab hari ahad hari cuti?

Cuti dari apa? Dari kerja, dari kuliah, dari sekolah, dari jalan sesak di jalan raya, dari kerja bertimbun, dari bangun pagi dan dari segala macam. Kadang-kadang terfikir- tidak bolehkah manusia hidup macam hari ahad pada setiap hari? Bergembira sepanjang masa. Buat apa yang mereka minat. Pergi memancing, pergi sungai, pergi melancong, pergi memanjat gunung, pergi masuk hutan, pergi berkebun dan pergi keluar bersama keluarga atau rakan-rakan. Tidak bolehkah?

Kenapa mesti terikat dengan perkara-perkara yang tidak disukai? Kenapa perlu berasa tertekan untuk melakukan perkara sama berulang kali? Kenapa?

Kenapa tidak merdekakan diri? Kenapa tidak merdekakan minda?

*
Tepat jam 12 malam ini, semenanjuang Malaysia akan meraikan kemerdekaan negara yang ke 52. (Sabah dan Sarawak merdeka pada 16 Sepetember. Ini dua perkara yang berbeza.)


Apa erti kemerdekaan anda?

Kuliah Agama Ahad

Nama Islam berasal daripada perkataan salam. Salam bermaksud sejahtera dan aman.

Kalau dah sampai nak pijak kepala lembu sebab lembu adalah haiwan suci bagi agama hindu- tu dah membawa kepada perkara yang tidak aman dan sejahtera. Islamkah tindakan itu?Ingat- apa yang kita perlukan di muka bumi ini ialah sejahtera dan aman. Kerana nama Islam itu sendiri menganjur kepada keamanan dan kesahterajaan.