Thursday, April 30, 2009

Jujur dengan diri

Hari ini aku Taaruf di UIA. Taaruf ialah nama arab bagi orientasi. Hairan. Sejak bila semua perkara mesti diarabkan? Melayu dan arab adalah dua bangsa yang berbeza.

Nak lagi hairan, kita marah kalau orang bercakap dalam bahasa rojak- campur english dan bm. Kononnya mencemar bahasa. Tapi bila orang itu menggunakan bahasa arab seperti ana,anta- kita katakan dia 'Islamik'. Adakah keislaman itu hanya pada istilah dan ganti nama? Satu persoalan.


Waktu taaruf/orientasi tadi, kena pakai baju batik. Ini lagi satu gila. Tau tak baju batik tak cool? Cuba tanya anak muda sekarang, antara baju batik dan t-shirt indie, mana satu yang akan dipakai bila dating?

Ada apa pada baju batik? Dahlah kena butangkan di leher dan lengan- konon nak nampak kemas. Sebab apa nak kemas? Reaktor nak datang. Bodoh. Ini namanya hipokrit. Kemas atau tidak bukan dilihat pada baju batik. Islam sendiri hanya gariskan panduan dalam berpakaian tetapi tidak menyuruh kena pakai itu atau kena sarung ini.


Lepas berbatik, ada pula arahan bangang. Kena letak beg di sebelah kanan kerusi. Ini sudah lebih. Ingat kami budak tadika ke? Apa kaitan letak beg di kanan kerusi dengan daya intelektual? Sekali lagi alasan kemas digunakan. Rasa macam nak nangis pun ada.

Ada cerita lagi kelakar. Tadi kena angkat sumpah atau istilah yang telah diarabkan ialah Bai'ah. Sejujurnya tidak ada masalah tentang sumpah ini. Bakal-bakal doktor bersumpah dengan Socrates Oath. Presiden Amerika bersumpah, PM Malaysia angkat sumpah. Yang jadi kelakarnya kandungan sumpah ini. Kononnya dalam sumpah itu, pelajar tak boleh jadi jahat. Kena ikut peraturan. Ikut code of ethic dan tak boleh membawa pandangan-pandangan lain.

Satu renungan: segala gerakan pembebasan manusia dari zaman Nabi Muhammad, terus kepada Marthin Luther King- semuanya tidak berkisar pada 'code of ethic'. Semuanya menentang arus dunia. Semuanya membawa kepada pandangan-pandangan baru. Dan penentangan dan pandangan ini selalunya dianggap 'jahat'.

Maknanya apa di sini? Pelajar harus dibenarkan untuk meneroka pandangan-pandangan baru. Pelajar tidak boleh dihukum jika pandangannya tidak dipersetujui. Pelajar tidak boleh dibuang hanya kerana dirinya lain dari yang lain. Hanya dengan ini barulah idealisme dapat dihasikan. Sejarah pun telah membuktikannya.

Lepas bersumpah, ada pula ucapan berjela. Tidak salah ucapan berjela. Tetapi ucapan haruslah datang daripada hati. Kerana hati mewakili minda. Dan minda pula ialah buah fikiran. Ucapan tidak seharusnya berasal daripada teks. Berucap menggunakan teks samalah seperti berkahwin tanpa seks. Luar gembira, dalam menderita.

Kebiasaannya ucapan dari teks juga sangat bosan. Sudahlah pelajar-pelajar ini dipaksa duduk dengan 'berbaju-batik-beg-letak-kanan-kerusi' di dalam dewan. Kemudian dapat pula ucapan yang kosong, bosan dan kering tiada air. Jawapannya? Tidur, merungut dan menyampah.

Satu persoalan lagi: dengan rasa menyampah dan benci dipaksa-paksa ini- adakah tujuan dan objektif sesuatu perkara itu dapat dicapai? Sila jawab sendiri.

Noktah sebentar.

Dalam hidup ini kita perlu jujur. Itu sahaja. Jujur dengan diri- terpulang mahu pakai apa. Bukan perlu berbatik atau berkameja. Ini semua hanyalah cara-cara membuat duit secara undang-undang. Jujur dengan diri- tidak perlu bersumpah berjela-jela kalau sumpah itu mengarut. Silap-silap menjadi sumpah si saiful. Jujur dengan diri- jangan takut untuk menjadi yang lain. Hanya 'yang lain' sahaja barulah dikatakan jujur. BB

Satu lagi idea bernas.....untuk menang.

CADANGAN BOLEH DIPERTIMBANG DI PARLIMEN- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 29 April - Cadangan supaya calon yang mendapat undi kedua tertinggi dilantik menjadi wakil rakyat dalam mengisi kekosongan kerusi penyandang yang meletak jawatan tanpa sebab kukuh boleh dipertimbangkan oleh Parlimen.

Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof berkata, sewajarnya perlu ada perbincangan di kalangan anggota-anggota Dewan Rakyat berhubung cadangan itu bagi mengelak pembaziran wang rakyat untuk mengadakan pilihan raya semula.

Beliau mengulas kolum Cuit Utusan Malaysia hari ini yang mengesyorkan supaya dilakukan pindaan terhadap akta pilihan raya untuk membolehkan individu yang mendapat undi kedua tertinggi dilantik menjadi wakil rakyat dalam mengisi kekosongan kerusi penyandang yang meletak jawatan tanpa sebab kukuh.

Hahaha Sejak bila yang kalah boleh jadi wakil rakyat? hahaha macam-macamlah. Kalau camni konfemlah BN akan terus memerintah sebab yang kedua tertinggi ini selalunya calon BN..haha

oit! Mana ada orang letak jawatan tak ada sebab. Itu orang gila. Mesti punya ada sebab. Kukuh atau tidak macam mana nak kira? Guna dacing? Atau guna keris? haha

Kenapa takut sangat nak pilihan raya? Parti yang takut ni selalunya tak ada keyakinan diterima rakyat. hahaha Membazir? Sejak bila BN cakap pandai cakap pasal membazir? Ini macam Samy Vellu cakap pasal tuhan..haha

Mengulas kolum utusan? hahahaha Cakap Utusan nak dengar. Cakap rakyat tak nak dengar..haha Utusan dan rakyat siapa lagi penting? Mestilah Utusan sebab utusan menyebar fikrah rakyat.hahahaha

Lepas ni gubal undang-undang siapa sikit penyokong diisytihar menang.haha Kalau kalah jugak buat undang-undang siapa tak bertanding pun boleh menang..hahah