Thursday, June 11, 2009

Komen Basuh Baju

INI KOMEN BASUH BAJU

Siang tadi para pelayar telah berdiskusi mengenai isu BI yang wajib lulus untuk dapat sijil SPM. Terima Kasih Basuh Baju ucapkan. Daripada komen-komen yang diterima- 90% menyokong dan 10% menentang.

Dalam isu ini satu perkara yang kita perlu persetujui bersama: mahu tidak mahu, kita semua perlu belajar, memperbaiki dan memperkasa tahap penguasaan Bahasa Inggeris. Tidak kiralah kita orang melayu, bugis, jawa, cina, india, luar bandar, dalam bandar, luar kubur, Islam, Buddha, tak ada agama, pensyarah ekonomi, pelajar universiti dan pelajar sekolah.

Saya menyokong langkah ini. Malah kalau boleh, biar subjek-subjek lain juga begitu. Biar subjek seperti matematik, sains, sejarah turut diwajibkan untuk lulus. Tak lulus tak dapat sijil. Tujuan peperiksaan pun adalah untuk menilai kemampuan pelajar tersebut. (mungkin akan ada yang berkata peperiksaan bukanlah kayu ukur yang tepat. Tetapi itu cerita lain). Gagal dalam peperiksaan bermakna gagallah apa yang cuba diajarkan kepada pelajar tersebut. Takkanlah selepas 11 tahun belajar dari darjah 1 sampai tingkatan 5 pun payah sangat nak lulus? Lulus je. Bukan A1 pun.

Logiknya, kalau dah gagal mengapa perlu memberi sijil? Kalau begitu, baik tak perlu belajar dan jawab peperiksaan. Sekadar ke sekolah tiap-tiap hari dan bagi sijil bila dah tamat belajar.
Tujuan ke sekolah pun ialah untuk belajar. Sudah menjadi lumrahlah kan bila belajar ini ada yang gagal dan ada yang lulus cemerlang. Kalau semuanya nak lulus, baik tak perlu wujudkan gred gagal langsung. Habis cerita.

Mungkin ada yang akan bersentimen dengan mengatakan langkah ini akan menyusahkan pelajar di luar bandar. Langkah ini akan menyebabkan pelajar-pelajar di kampung terus ketinggalan. Lalu saya timbulkan persoalan-persoalan ini untuk anda sekalian.

Adakah kerana anda merasakan mereka 'tidak mampu lulus' maka kita perlu kasihankan mereka dengan cara mereka tidak perlu rajin belajar untuk lulus?

Adakah kerana kita kasihankan mereka, maka mereka perlu terus berada di dalam keadaan yang tidak pandai? Habis tu sampai bila golongan luar bandar ini hendak maju? Asal sahaja hendak disuruh maju dan kerja keras sedikit, kita tentang dengan alasan- kasihan.

Bukankah pelajar-pelajar bandar sekarang ini- ibu bapa mereka juga berasal daripada luar bandar? Bukankah ibu bapa mereka juga merupakan produk daripada sistem pendidikan kita sekarang? Jadi, mengapa mereka boleh berjaya walaupun digelar 'pelajar luar bandar?'

Satu perkara yang pasti- disebabkan kita mahukan mereka-mereka di luar bandar ini pandailah kita perlukan mereka untuk lulus di dalam subjek-subjek yang diajar. (Dalam isu ini: subjek BI). Apa yang kita perlukan hanyalah tenaga pengajar yang berkelayakan dan kemudahan pembelajaran yang mencukupi.

TAPI

Bila dah dilaksanakan langkah ini- akan wujud masalah lain pulak. Sila klik sini.


Mari Berdiskusi!

SPM: LULUS BI WAJIB?- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 8 Jun – Orang ramai dipelawa mengemukakan pandangan masing-masing kepada Kementerian Pelajaran mengenai isu mewajibkan calon lulus mata pelajaran bahasa Inggeris sebagai syarat lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Basuh Baju ingin mengajak para pembaca berdiskusi mengenai isu ini. Apa pandangan anda?