Thursday, November 12, 2009

Sebe11as Sebe11as


MENGUBAH PANDANGAN TERHADAP PEPERANGAN- Satu Pengajaran Dari Sebelas Sebelas

Dunia tanpa peperangan adalah ibarat menanti Anwar Ibrahim jadi Perdana Menteri Malaysia. Ia tidak mustahil tetapi kebarangkaliannya sangat-sangat rendah. Lagipun peperangan sudah lama wujud di dalam peradaban manusia. Adalah hampir 7000 tahun. Tetapi hanya kerana peperangan sudah lama wujud di dalam tamadun manusia tidak bermakna kita patut menerima peperangan sebagai lumrah hidup. Ini pandangan yang salah.

Sebaliknya apa yang kita perlukan ialah membasuh minda kita dengan melihat perang sebagai satu jenayah. Peperangan perlu dilihat sama tarafnya dengan membunuh, meronpak, dan merogol. (bukankah dalam perang juga berlaku perkara-perkara ini?) Dengan cara ini sesiapa yang melancarkan perang akan dilihat sebagai penjenayah. Bukan dianggap sebagai pemenang hadiah nobel keamanan atau pun dijemput memberi ucapan hak asasi manusia.

Begitu ramai yang turun ke jalan raya mengutuk peperangan. Begitu ramai pihak yang menghantar memorandum bantahan. Dan begitu ramai golongan yang memboikot barangan. Semua ini adalah usaha mulia dan perlu diteruskan. Tetapi sekadar berdemonstrasi, memboikot dan bermemorandum tidak cukup. Ianya usaha yang bermusim.

Jadi dengan mengubah pandangan kita terhadap peperangan adalah perkara yang jauh lagi mahal yang akan terus bersemadi di dalam fikiran kita. Setidak-tidaknya kita akan merasakan perang sebagai satu perkara yang jijik dan tidak bertamadun. Bukannya menjadikan perang sebagai satu subjek yang perlu dikaji dan dipelajari mahupun ditulis.

Ada yang berkempen mahukan perang dihentikan. Malah ada yang menjadikan agenda menghentikan peperangan sebagai modal kempen untuk bertanding jawatan presiden. Tetapi yang hairannya mereka ini juga memiliki pandangan yang silap. Mereka mahu menghentikan peperangan dengan melancarkan perang. Perang dibalas perang- ini fahaman mereka. Sungguh ironi. Two wrongs don't make thing a right.

Kita semua tahu peperangan pada hari ini dilobi oleh pembekal senjata. Malah ianya dibuat atas kepentingan ekonomi negara-negara tertentu. Oleh itu adalah malang untuk melihat ribuan orang- baik rakyat jelata mahupun tentera- yang terkorban di dalam peperangan. Sungguh menyedihkan mereka berkorban atas nama negara, bangsa dan agama. Walhal hakikatnya peperangan pada masa kini hanyalah sekadar memenuhi tuntuhan beberapa pihak yang tidak sekalipun turun ke medan perang!

Sudah tiba masanya untuk kita mengubah persepsi terhadap peperangan. Mungkin kita tidak mempunyai kuasa melobi seperti syarikat-syarikat senjata. Tetapi setidak-tidaknya kita mengambil bahagian dalam melakukan perubahan. Dan perubahan paling besar ialah perubahan yang bermula dengan diri sendiri.

Perang adalah jenayah.ps: Rakyat Malaysia perlu bersyukur kerana kita masih hidup tanpa perang di sekeliling. Kita tinggal dalam suasana aman damai. Mungkin statement ini cliche dan bosan didengari. Tetapi kita perlu bersyukur. Takut-takut kerana sudah bosan, nikmat yang ada akan hilang begitu sahaja....