Thursday, August 19, 2010

Kebebasan beragama, demokrasi dan perasaan sensitif

Presiden Barack Obama telah menyokong pembinaan masjid di tapak Ground Zero (ex-WTC). Bagaimanapun rakyat Amerika Syarikat- rakyat negara paling demokratik di dunia telah membantah sokongan ini. Nampaknya pembinaan masjid dilihat sebagai tidak sensitif terhadap 3000 mangsa korban insiden 9/11.

Perasaan sensitif mangsa dikatakan lebih penting daripada kebebasan mengamalkan agama.

Di Malaysia, tidak lama dahulu terdapat kejadian demonstrasi kepala lembu ekoran kerajaan negeri yang tidak sensitif terhadap penduduk majoriti muslim dalam memindahkan rumah ibadat penganut agama hindu. Malaysia telah dikritik sebagai tidak demokratik, tidak menyokong hak asasi manusia dan tidak menghormati kebebasan beragama.

Tetapi apabila Switzerland mengharamkan pembinaan minaret di masjid dan Perancis mengharamkan tudung- mereka dianggap demokratik kerana mendengar suara majoriti. Always double standard.

Oleh itu orang muslim tidak perlu berasa hairan mengapa pembinaan masjid di Ground Zero dikatakn tidak sensitif walaupun mangsa korban 9/11 juga terdiri daripada orang muslim. Di fikiran rakyat Amerika, orang muslimlah penyebab tragedi 9/11. Tidak perlu ditubuhkan tribunal khas bagi mencari siapakah dalang sebenar kerana mereka adalah negara maju yang arif mengenai the rule of law.

Sebaliknya, kita perlu bersyukur kerana sempena bulan Ramadhan yang mulia ini rakyat Amerika telah belajar untuk memahami perasaan sensitif. Malah mereka sanggup mengenepikan prinsip demokrasi (kebebasan beragama) yang mereka sering paksakan di negara lain.

Semoga perasaan sensitif mereka tidak terhenti setakat 3000 mangsa WTC sahaja tetapi turut dilanjutkan kepada ratusan ribu rakyat Afghanistan , Palestin dan Iraq yang mati akibat peperangan yang dimulakan oleh Amerika.

Carrot and Stick

Ganjaran dan Hukuman

Kes buang bayi semakin meruncing. Hampir setiap hari, ada sahaja kes baru yang dilaporkan oleh akhbar.

Kerajaan bercadang untuk menjatuhkan hukuman mati kepada pesalah. Yang mengejutkan, Karpal Singh- penentang tegar 'capital punishment' juga bersetuju dengan langkah ini.

Namun MCA dan beberapa NGO tidak bersetuju dengan cara capital punishment ini. Bagi mereka masalah pembuangan bayi haruslah dibendung dari puncanya. Oleh itu kerajaan perlu memberi bantuan kepada remaja yang mengandung dan juga menyediakan kemudahan seperti 'Hatch Centre'.

Pada masa yang sama, OrphanCare- sebuah badan NGO telah melancarkan 'Hatch Centre' pertama di malaysia yang terletak di Petaling Jaya. Dan pusat ini telah menerima bayi pertama pada 27 Jun yang lepas.

Sementara itu di Jasin, sebuah sekolah khas bagi pelajar yang mengandung juga turut diperkenalkan oleh kerajaan negeri Melaka.

*
Apa yang saya cuba timbulkan di sini?

Kita sering mendengar ungakapan 'educate not legislate'. Ungkapan ini sering dimainkan oleh orang ramai apabila pihak berkuasa memperkenalkan hukuman baru bagi menangani sesuatu masalah.

Bagi mereka hukuman bukanlah segalanya.

Namun pada masa yang sama ada pula golongan yang sibuk menggesa pihak berkuasa untuk mengetatkan dan menggubal undang-undang baru bagi menghukum si pesalah.

Golongan ini berpendapat hukuman yang berat dapat mengurangkan masalah.

Oleh itu, apabila perbincangan cuba diadakan dalam mencari solusi terbaik terhadap sesuatu masalah, kedua golongan ini akan saling berlawanan.

Apa yang kurang difahami oleh kedua golongan ini ialah- dalam setiap masalah kita perlukan approach 'carrot and stick'. Kite perlu beri ganjaran kepada mereka yang tak terlibat dan menghukum kepada yang bersalah.

Seperti masalah buang bayi- untuk pasangan-pasangan muda yang tidak tergamak nak buang bayi mereka- kita sedaikan 'hatch centre'. Tetapi untuk mereka yang masih lagi membuang bayi di sebalik kewujudan Hatch Centre, kita jatuhkan hukuman yang lebih berat misalnya hukuman mati.

Ini adalah satu contoh dalam menangani sesuatu masalah.

Sebenarnya di dalam banyak perkara lagi kita boleh praktikkan solusi seperti ini. Misalnya bagaimana untuk meningkatkan kualiti perkhidmatam awam. Di samping kerajaan memberi ganjaran kepada top-performers, kerajaan perlu 'memudahkan' urusan untuk membuang/memecat kakitangan awam yang tidak efektif. Tidak perlu banyak surat amaran atau pun 'transfer'.

Di dalam memastikan pelajar Malaysia yang ditaja ke luar negara pulang berkhidmat di tanah air, kerajaan boleh membayar gaji mereka sama dengan sektor sawasta. Tetapi mereka yang tidak pulang pula haruslah dihukum dengan hukuman yang lebih berat seperti ditarik balik hak kerakyatan.

Ini hanyalah beberapa contoh. Selebihnya terpulang kepada para pembaca untuk mencadangkan.

Apa yang diperlukan ialah pendekatan carrot and stick.