Thursday, January 28, 2010

Skybridge- KLCC versi hitam putih

Lama betul aku tak main kamera. Dua hari lepas aku ke KLCC naik skybridge. Dah lebih sedekad KLCC ni wujud, baru aku merasa naik jambatan ni. Tujuan asal nak mengisi masa cuti je. Tapi dah alang-alang nak pergi, aku study sikit pasal steel dan glass.
********************
Ini adalah dua gambar yang paling aku suka dan puas hati.

Itu sahaja. Bulan April ni, aku akan ke Dubai. Bolehlah amek gambar kat Burj Khalifa pulak. Tapi harap-harap currency tak naik giler babi. Kalau tak aku tengok gambar poskad je la.

Pilihanraya Kampus

(Ini adalah intipati tulisan saya berkaitan pilihanraya kampus tempoh hari. Cara penyampaian berbeza namun isinya tetap sama.)

PILIHANRAYA KAMPUS


1) Basuh Baju,

Kalau dilihat sekarang hampir kebanyakan universiti telah dikuasai oleh Pro-Mahasiswa. Geng Pro-Aspirasi sudah ditendang ketepi. Ada yang kata ini adalah perubahan anak muda di Malaysia. Benarkah? (Mahasiswa bebas)

Saudara mahasiswa bebas,

Sebenarnya baik pro-aspirasi atau pro-mahasiswa, kedua-duanya geng syok sendiri. Satu geng berangan menjadi jurucakap BN/UMNO, satu lagi geng perasan merekalah pejuang Pakatan Rakyat. Kita boleh perhatikan isu-isu yang mereka bawa. Yang aspirasi akan cakap Anwar itu ini yahudi, pengkhianat bla bla bla...yang pro-mahasiswa akan balas balik Najib mongolia, rosmah bla bla bla...

Bila pro-aspirasi menang, Utusan dan seangkatan dengannya bukan main keluar tajuk berita 'pelajar menyokong kerajaan'. Dan bila pro-mahasiswa sapu bersih kerusi, Suara Keadilan dan konco-konconya pulak bising 'Mahasiswa menolak kerajaan.' Tak ke jelas di sini, kedua geng ini hanya menjadi the next UMNO dan Pakatan?

Paling best, ada universiti yang mewajibkan pelajar turun mengundi. Kemudian buat e-vote. Macam manalah pelajar tak turun mengundi. Nak tak nak kena jugak undi. Nak buat undi rosak pun tak boleh sebab e-vote. Hampeh. Tak ke macam syok sendiri ni?

Pilihanraya kampus adalah manifestasi kepada budaya politik Malaysia. Malah ia adalah kesinambungan budaya politik lama. Di kampus kita hanya diberi dua pilihan, pro-aspirasi dan pro-mahasiswa. Saling tak ubah macam Barisan dan Pakatan. Dahlah pilihan pun sama, budaya berpolitik pun takde beza.

Jadi apa yang berubahnya?