Saturday, May 23, 2009

Apa Sebab Sebenarnya?

GUNA KBSM TARIK RAKYAT

TEMERLOH 22 Mei - Ahli-ahli dan pemimpin UMNO perlu mengamalkan konsep Kenduri, Bersalin, Sakit dan Mati (KBSM) bagi menarik semula sokongan rakyat kepada Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya akan datang.

Sehubungan itu, Ketua Penerangan UMNO, Ahmad Maslan berkata, konsep itu ialah dengan menggalakkan ahli dan pemimpin UMNO menghadiri majlis kenduri, menziarahi wanita bersalin, orang sakit dan meninggal dunia di kawasan masing-masing.

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Hari ini kita akan berdiskusi lagi. Saya amat mengalu-alukan pandangan daripada para pelayar sekalian.

Apakah yang menyebabkan BN/UMNO semakin ditolak rakyat? Adakah kerana rakyat kita sudah menyokong politik berbilang kaum? Kalau benar, apakah Pakatan Rakyat tidak bersifat perkauman? Kalau begitu, mengapa DAP kebanyakan ahlinya dari kaum Cina dan PAS hanya untuk orang melayu Islam?

Atau mungkin UMNO dilihat terlalu rasis? Asyik-asyik menakut-nakutkan orang melayu dengan Ketuanan Melayu agar bersatu. Seolah-olah ketuanan melayu ini seperti rukun Islam- yang wajib dipegang oleh orang melayu. Tidak cukup dengan itu, di Utusan Meloya pula disiarkan berita-berita seperti 'hak melayu dipertikai' dan 'raja melayu dihina'. Untuk apa? Untuk orang melayu semakin membenci orang 'lain'. Adakah kerana UMNO sangat rasis sehingga orang melayu sendiri turut menyampah?

MCA juga tidak kurang rasisnya. Tetapi rasis dalam agama pula. Kalau UMNO dengan ketuanan melayunya, MCA pula dengan fobia negara Islamnya. Melalui akhbar The Star, mereka akan mencabar DAP agar memberi pendirian tentang cadangan Negara Islam PAS. Yang hairannya, tidak ada pula wakil UMNO, DAP, PKR atau PAS bertanyakan kepada MCA apa pula pendirian mereka.

Atau adakah rakyat kita sudah mempunyai nilai kebersamaan dalam hidup bersama-sama? Jika demikian, mengapa bila isu-isu yang melibatkan kaum dibangkitkan semuanya melenting? Mengapa melayu menjerit-jerit bila cadangan kuota 10% UiTM ditimbulkan? Begitu juga kaum cina, mengapa berdolak-dalik bila cadangan Sekolah Satu Sistem dicadangkan? Tidak kurang halnya dengan HINDRAF yang asyik-asyik menjerit tentang hak india itu, hak hindu ini. Daripada ketiga contoh ini, seolah-olah kita menjadi semakin perkauman sejak daripada 8 Mac 2008.

Jadi mengapa BN/UMNO semakin ditolak rakyat?