Saturday, August 1, 2009

Fikir Sejenak

Sebentar lagi akan orang ramai akan berhimpun di Kuala Lumpur. Ini sudah pasti. Yang kurang pasti ialah berapa ramai jumlahnya.

Sejak semalam, polis telah mengadakan sekatan jalan di beberapa tempat. Hasilnya- jalan sesak teruk.

Sejak beberapa hari, akhbar dan TV telah menyiarkan amaran Pak Menteri dan Pak Polis supaya orang ramai tidak mengambil pot dalam perhimpunan ini.

Sejak beberapa hari juga, ahli-ahli agama turut direkrut untuk memberikan fatwa bahawa perhimpunan hari ini ialah haram.

Sejak beberapa hari ini, the so-called professor telah memberikan pandangan mengenai perhimpunan ini yang kesemuanya membodek bukan berdasarkan fakta.

Sejak beberapa hari- kita menyaksikan skrip yang sama dimainkan setiap kali orang ramai ingin berhimpun meluahkan sesuatu ketidakpuasan hati. Adakah ia berhasil?

Jawapannya TIDAK.

Kadang-kadang saya hairan lagi pelik terhadap tindakan kerajaan. Kita tau yang kerajaan sekarang masih mencari kredibiliti. Tetapi dengan apa yang kerajaan buat sekarang, adakah ia membantu mengembalikan imej kerajaan? Apa yang kerajaan dapat dengan menyekat dan menyusahkan orang ramai dari berhimpun?

Buat sekatan jalan sana sini. Bikin orang marah sebab jalan sesak. Bagi amaran berapi-api di surat khabar dan ugut orang ramai siapa yang datang akan didtangkap dan didakwa- Bikin orang menyampah dan anggap kerajaan tidak demokratik. Malah orang ramai bukan kisah dan dengar pun. Mereka datang juga ke perhimpunan.

Jadi apa penyelesaiannya?

Kerajaan patutnya membenarkan sahaja perhimpunan ini berlangsung dengana aman. Bagi sahaja permit untuk berhimpun. Kemudian polis kawal lalu lintas bagi memastikan kelancarannya. Bukankah ini demokratik? Siapa yang kata kita tidak boleh berhimpun secara aman? Perhimpunan Peace Malaysia 2002 tu apa? Perhimpunan Pakatan di stadium tu apa? Aman kan.

Saya kira kalau kerajaan buat begini, mesti tak akan kecoh-kecoh sana sini. Orang ramai pun gembira sebab dapat berhimpun. Boleh juga anak-anak muda merasai pengalaman berdemo. Peniaga-penigaga kecil di kaki-kaki jalan lagilah suka. Ada income masuk. Pelancong-pelancong asing pun tabik bila melihat Malaysia bukannya huru hara ketika berhimpun. Polis-polis tak payah bersusah payah nak kejar-kejar orang. Orang ramai pun tak ada nak benci-benci kat polis. FRU tak perlu nak memukul dan juga dipukul. Pembangkang pun tak dapat nak sensasikan kacau bilau ini untuk potical mileage mereka. Kerajaan juga tak payah nak kena jelaskan kat al-jazeera, CNN tentang situasi yang berlaku. Malah silap-silap kerajaan akan dipuji kerana membuka ruang demokratik. Imej pun naik di mata rakyat dan di mata dunia.

Cuba bayangkan hari ini ada berpuluh ribu anak muda yang tidak berparti turun ke jalan raya. Mereka turun kerana merayakan darah muda mereka. Tetapi mereka tidak berparti. Bukan Pakatan dan bukan Barisan. Tup tup semasa berhimpun, pihak polis dan FRU datang membaling gas pemedih mata terhadap mereka. Semua bertempiaran lari. Ada yang ditangkap dan ada yang dipukul. Ada juga yang dilokapkan. Apa perasaan ribuan anak-anak muda ini? Apa pandangan mereka terhadap kerajaan dengan tindakan yang zalim itu? Dan sesuatu yang pasti- ingatlah bahawa mereka akan turun mengundi di Pilihanraya akan datang. Tak perlu berteka-teki- mereka pasti sesekali tidak akan memangkah kerajaan.

Jadi, kerajaan bukannya rugi apa-apa kalau meng'halal'kan perhimpunan hari ini. Malah kerajaan akan beruntung lagi. Setidak-tidaknya memberi ini lebih baik daripada meng'haram'kannya- buat semua orang menyampah terhadap kerajaan. Satu soalan untuk kerajaan- Macam mana nak dapatkan kredibiliti kalau makin lama makin ramai rakyat yang menyampah?

**************************************************************************************************

Lagi beberapa jam sebelum bermula- saya tidak tahu sama ada polis dan FRU akan bertindak ganas atau tidak. Saya tidak pasti gas pemedih mata dan meriam air akan digunakan. Yang saya tahu dan yang saya pasti ialah- kerajaan tidak bijak dalam tindakannya. (BB)

ps: bunyi helikopter yang berlegar-legar di atas ni bikin panas je. Hijack satu bawak balik rumah karang baru tau.