Friday, August 14, 2009

PPSMI lagi....

PAK SAMAD USUL DEMO ANTI-PPSMI - malaysiakini

Datuk A Samad Said akan mengutarakan cadangan berdemonstrasi sekali lagi bagi mendesak pemansuhan serta-merta dasar Pengajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) dalam satu mesyuarat Gabungan Mansuhkan PPSMI (GMP) hujung minggu ini.

**************************************************************************************************
1- PPSMI datang lagi. Dari orang yang sama. Kenapa isu ni tak pernah-pernah nak habis? I wonder why.

2- Sejak kerajaan membuat keputusan hapuskan PPSMI, saya agak terkejut kerana mendapati ramai rupanya yang mahukan dasar ini dikekalkan.

3- Bukti satu- 85 ribu daripada 100 ribu pengunjung blog Dr Mahathir mahukan dasar ini dikekalkan.

4- Bukti dua- persatuan Ibu Bapa juga mahukan dasar ini dikekalkan.

5- Bukti tiga- banyak sekolah-sekolah sudah adakan EGM tergempar dan meluluskan resolusi supaya mahukan PPSMI dikekalkan.

6- Ini merupakan bukti untuk mereka yang pro-PPSMI. Bagi saya dalam isu PPSMI ini tak ada satu pihak pun yang boleh dakwa mereka mewakili suara majoriti. Dalam UMNO- ada yang sokong, ada yang tidak. Dalam Pakatan pun, ada yang sokong, ada yang tidak. Tanya pakcik-pakcik duduk di luar bandar sekalipun, ada yang sokong dan ada yang tentang. Dua-dua lebih kurang.

7- Tapi yang saya bengang ialah di akhirnya suara pelajar tidak langsung diambil peduli. Pernah tak kita terfikir untuk bertanyakan pada adik-adik kita? Pernah tak kita selidiki apakah medium yang mereka mahukan? Yang nak belajar nanti siapa? A Samad Said ke? Ahli-ahli GAPENA ke? Khairy Jamaluddin ke? Anwar Ibrahim ke?Tidak.

8- Pelajar juga di akhirnya yang menjadi mangsa. Kejap kena belajar dalam BM, kejap kena dalam BI, kejap dalam BM balik. Woit! Kenapa tak buat referendum di kalangan semua pelajar? Biar mereka pilih. Biar mereka tentukan nasib mereka. Kenapa nasib mereka perlu diletakkan di tanagn politikus, sasterawan dan ibu bapa?

9- Secara jujur, saya cukup kesian dengan pelajar-pelajar sekarang. Mujur saya sudah tamat sekolah. Tetapi saya mempunyai tiga orang adik yang masih bersekolah. Kalaulah saya punyai banyak wang, mahu saja saya hantar mereka ke sekolah antarabangsa. Biarkan mereka tidak berasa di bawah sistem pendidikan yang flip flop. (untuk rekod, sejak keputusan memansuhkan PPSMI dibuat, sekolah-sekolah antarabangsa menerima kenaikan 100% jumlah permohonan. Ini maknanya apa?)

10- Saya ada cadangan- kenapa tidak diberi autonomi sahaja kepada setiap sekolah? Biarkan sekolah pilih sendiri sama ada mahukan PPSMI ataupun tidak. Sekolah lebih tahu kemampuan guru-guru dan pelajarnya. Malah dengan cara ini, ibu bapa ada pilihan. Yang nak anak mereka belajar dalam BI, pergilah hantar ke sekolah yang meneruskan dasar PPSMI. Yang tidak mahu, boleh hantar ke sekolah yang mengajar dalam BM.

11- Saya tidak nampak mengapa perkara ini tidak boleh dilaksanakan. Kenapa? Takut sistem pendidikan kita tidak selaras? Sejak bila sistem pendidikan kita selaras? Berjenis-jenis aliran sekolah tu apa?

12- Kadang-kadang pilihan itu perlu. Dalam hal generasi pelajar sekarang, mereka perlu diberi pilihan. Ingatlah, dunia di masa hadapan adalah dunia mereka. Bukan dunia politikus. Bukan dunia ibu bapa. Apatah lagi dunia kepada sasterawan (yang menghitung hari).


ps: I've heard textbook distributora are laughing all the way to the bank. Maybe we should reveal who's behind these company which rakes billion of ringgit. Politicians perhaps? or our so-called sasterawan? I don't know........ But I've a great feeling in future I'll become a textbook distributor. This is multi-billion industry you know... Ops..