Thursday, July 23, 2009

Mari Kita Analisa


Jom kita analisis berita utama di semua akhbar tempatan. (kecuali akhbar cina dan tamil sebab tak faham).

*****************************************************************************************

RATES MAY RISE- The Star

PETALING JAYA: The possibility of higher electricity rates will be discussed at the Cabinet meeting today and, if approved, will take effect next month, said Energy, Green Technology and Water Minister Datuk Peter Chin Fah Kui.

CABINET TO DISCUSS- NST

SEPANG: The cabinet will decide today if there is a need for a royal commission of inquiry into the case of Teoh Beng Hock, who died after he was questioned by the Malaysian Anti-Corruption Commission.

KABINET PUTUSKAN HARI INI- Berita Hairan

KUALA LUMPUR: Mesyuarat Kabinet hari ini dijangka membuat keputusan berhubung saranan pelbagai pihak supaya kerajaan menubuhkan Suruhanjaya Diraja bagi menyiasat punca kematian Setiausaha Politik Exco Selangor, Teoh Beng Hock.

PENEGASAN AZLAN- Utusan Malaysia@ Meloya

- Selagi kerajaan dan pihak berkuasa mengurus tadbir kuasa bersandarkan undang-undang, dilaksanakan secara telus dan terbuka, tidak ada mahkamah yang boleh menyalahkan kerajaan.

ROSLIN TUNTUT RM50,000- Harian Metro

KUALA LUMPUR: Pemain badminton negara, Roslin Hashim, 34, merancang mengemukakan saman RM50,000 terhadap bekas isteri yang dikahwininya 12 hari sebagai tuntutan ganti rugi terhadap belanja dan kos perkahwinan yang dikeluarkan sebelum ini.

PEMBURU COLI ANAK DARA- Kosmo

KEMAMAN - Beberapa anak gadis di beberapa buah kampung sekitar Binjai di sini, 'bingung' kerana seluar dalam dan coli mereka yang dijemur di ampaian kerap hilang sejak seminggu lalu.

******************************************************************************************
Basuh Baju ingin meminta pandangan daripada pelayar sekalian. Akhbar mana yang menyiarkan isu dan akhbar mana yang mencipta isu? Akhbar mana yang bijak dan akhbar mana yang bangang? Adakah akhbar menyiarkan berita mengikut kehendak masyarakat atau akhbar sengaja mahu memandulkan masyarakat?

Sila berikan pendapat anda. :)


Notakaki: Harian Metro merupakan akhbar terlaris. Mingguan Malaysia merupakan akhbar melayu terlaris. Lu fikirlah sendiri.....