Monday, June 21, 2010

Penjara Pudu Roboh


AN ICONIC WALL WILLL FALL AT 10PM TONIGHT

KUALA LUMPUR: When the clock strikes 10 tonight, the 394-metre long wall of Pudu Prison fronting Jalan Pudu will be demolished after having served its purpose for the past 100 years.

PENJARA PUDU BUKANLAH SESUATU UNTUK DIBANGGAKAN

Penjara Pudu bukanlah sesuatu yang boleh banggakan oleh Malaysia, kata Timbalan Menteri Kewangan, Awang Adek Hussin di Dewan Rakyat hari ini.


*

Pembinaan Negara Bangsa

Saya amat pasti Awang Adek tidak pernah ke Melbourne. Sekiranya politikus ini pernah ke sana, beliau pasti akan terjumpa satu kawasan yang dipanggil Old Melbourne. Old Melbourne adalah bangunan bekas penjara yang telah dibina seratus tahun lamanya.

Ketika saya ke Melbourne pada bulan lepas, saya telah melawat bangunan ini. Bangunan ini masih lagi tersergam indah. Masih cool. Masih gah berdiri.
Sudah tentu ianya dijadikan kawasan perlancongan- bukannya tempat menyimpan penjenayah.

Saya amat pasti di kota-kota lain seperti di London, Paris, Rome, Tehran, Istanbul, Seoul, Tokyo juga bangunan lamanya akan dipelihara.

Bukankah ini menunjukkan bangsa lain berbangga dengan tinggalan sejarahnya?

Kembali ke Malaysia- mengapa sebuah penjara yang sezaman dengan Old Melbourne tidak dijadikan kawasan perlancongan sebaliknya ingin dirobohkan?

Hakikatnya penjara pudu adalah tinggalan sejarah. Ianya tidak boleh dirobohkan. Ingatlah negara bangsa yang dibina tanpa sejarah akan menghasilkan sebuah bangsa yang tidak ada jati diri. Mereka akan mengagungkang sejarah bangsa luar dan tidak akan percaya dan lupa pada sejarah bangsa sendiri.

Review Belanda lawan Jepun


Sememangnya Malaysia adalah antara negara yang paling lama dijajah iaitu lebih kurang 450 tahun. Bayangkan lebih daripada 20 generasi bangsa kita hidup di bawah telunjuk orang luar. Antara orang luar yang pernah menjajah kita adalah Belanda dan Jepun. Sudah pastilah penjajah-penjajah ini telah mengubah terus perwatakan dan perangai bangsa kita. Daripada satu bangsa kapitalis yang berjaya di zaman kesultanan Melaka, kita menjadi bangsa yang kurang keyakinan diri dan serba kekurangan. Bukan sahaja bangsa kita dijajah mindanya, malah sumber kekayaan ekonomi negara juga telah dirompak.

Untuk baca penuh, sila klik sini.

Saya harap lebih ramai yang boleh memberikan komen dan pandangan.ps: basuhbaju semakin sibuk dengan kerja-kerja opis. Ditambah lagi dengan artikel-artikel yang nak kena submit. Maaf kerana mungkin jarang update sehingga habis World Cup.