Saturday, June 6, 2009

Mari Bagi Cadangan

LEPAS RUNTUH, APA PULA?

Begitu ramai yang mengulas mengenai kejadian bumbung stadium yang runtuh di Terengganu. Menteri Besar kata dah lapor tahun lepas. JKR kata tak sahkan lagi bangunan tu. Arkitek pulak kata bukan salah dia sebab dia tak reka bumbung. Di akhirnya nak wujudkan jawatankuasa bebas nak siasat. Tak habis-habis jawatan dan kuasa dan siasat. Ini dah macam NATO- No Action Talk Only.

Ketepikan semua benda ini. Saya ada satu cadangan apa yang patut dilakukan mengenai stadium yang sudah runtuh ini. Saya mencadangkan agar MENGEKALKAN SAHAJA STRUKTUR yang tinggal sekarang.

Biar stadium ini menjadi monumen. Biar ia dijadikan satu peringatan kepada semua pihak yang berjawatan dan berkuasa. Biar struktur stadium ini menghantui para politikus, pemodal, kontraktor dan orang ramai tentang dashyatnya rasuah. Biar selepas ini, sebelum membina sesuatu bangunan, gambaran struktur stadium ini menjadi iktibar dan amaran.

Di sisi yang lain, kerajaan tidak perlu mengeluarkan duit lagi untuk membaik pulih stadium ini. Saya amat pasti berpuluh juta ringgit dapat dijimatkan dengan cadangan ini. Silap-silap kerajaan boleh membuat duit dengan menjadikan struktur stadium ini sebagai satu tarikan pelancong untuk datang ke Terengganu/ Malaysia. Siapa kata Malaysia tidak mempunyai Ground Zero seperti di New York?

Mungkinkah jika cadangan ini diterima, penyu-penyu akan berhenti menangis dan bertelur? Siapa tahu...