Tuesday, March 24, 2009

Bahasa, lempang dan fantasinya...

Sama ada artikel 153 wujud atau mati, manusia di Malaysia perlu untuk menguasai bahasa Inggeris.

Manusia di mana-mana ceruk dunia pun akan menggunakan satu bahasa 'standard' untuk berhubung antara satu sama lain. Bahasa 'standard' ini berubah mengikut keadaan, masa dan tempat. Ini semua bergantung kepada kesesuaian- iaitu kesesuaian agar apa yang ingin disampaikan dapat difahami semua.

Satu kesesuaian yang pasti ketika ini ialah- bahasa Inggeris adalah bahasa global. Bahasa dunia.

Sekiranya Stephen Chow bertemu dengan Barack Obama, pasti mereka akan bertutur dalam bahasa Inggeris. Ini hakikat. Begitu juga apabila Mat Korea cuba mengorat gadis melayu, bahasa Inggeris akan digunakan. Ini kebenaran. Tidak perlu terjerit sini, melolong sana.

Lalu adalah menjadi perkara wajib kepada kita semua untuk menguasai bahasa Inggeris. Kita tidak perlu menjadi manusia yang bodoh sombong- seperti orang Perancis yang enggan bercakap bahasa Inggeris. Kita juga jangan mengikut perangai rakyat Jepun yang terlalu bangga dengan bahasanya sehingga menolak bahasa Inggeris.

Dan sekiranya kita terjumpa dengan seseorang yang menggunakan alasan 'bahasa melayu bahasa kebanggsaan' untuk menolak mempelajari bahasa Inggeris, kita wajib melakukan dua perkara. Pertama-kita lempang. Kedua-kita minta maaf. Tidak ada apa-apa nilai 'kebangsaan' pada bahasa Melayu itu sekiranya kita duduk ternganga tidak faham apa yang diucapkan oleh pegawai Kastam di Woodland, Singapura.

Noktah Sebentar.

Apabila susuk bernama Mahathir Mohammad memperkenalkan PPSMI, begitu ramai yang salah faham mengenai dasar ini. Daripada menteri hinggalah kepada pembangkang, baik si cikgu mahupun murid-murid- semuanya berfantasi bahawa tujuan PPSMI adalah untuk menguasai bahasa Inggeris. Bagi saya ini fantasi bodoh. Pertama- bodoh kerana tidak memahami tujuan Mahathir. Kedua- bodoh kerana membiarkan diri terus dibodohi.

Adalah perkara gila untuk seseorang pelajar memperkayakan 'vocabulary' bahasa Inggerisnya dengan simbol +,-,x,%,=. Tidak mungkin juga seorang murid di kampung Durian Runtuh mampu 'speaking' dengan baik hanya dengan menghafal formula pengoksidaan. Kerana itu saya katakan jika PPSMI untuk menguasai bahasa Inggeris- ia adalah fantasi bodoh.

Cara terbaik untuk menguasai sesuatu bahasa adalah dengan mempelajari sasteranya. Dari sastera, barulah kita faham akan lenggok bahasanya. Dari sastera juga, begitu banyak perkataan baru yang dapat dipelajari. Jika tidak percaya- sila lihat generasi atuk nenek kita yang kebanyakannya fasih berbahasa Inggeris. Ketika itu sajak-sajak Ella Wilcox menjadi 'buku teks' di sekolah. Bait-bait puisi A B Banjo Paterson, 'ave ceasar' menjadi hafalan. Begitulah mereka menguasai bahasa Inggeris. Bukan dengan tambah tolak darab bahagi.

Malah ketika ayah saya mempelajari bahasa jepun pun, beliau dipaksa untuk melakonkan watak dalam puisi 'A Cuckoo Sings' karya Kobayashi Issa. Sama jugalah dengan diri saya dalam mempelajari bahasa Arab. Ketika itu jenuh saya dipaksa berlakon untuk sajak 'Andalusia Masa'' tulisan Abu Hasan Al-Husri. Saya tidak dipaksa berlakon menjadi gas metana ataupun proses penyulingan. Ini sekali lagi membuktikan belajar bahasa dengan sastera bukan dengan sains atau matematik.

Noktah Sebentar.

Kalau masih ada yang menolak PPSMI dengan alasan 'bahasa melayu adalah bahasa kebangsaan', kita perlu lakukan dua perkara. Lempang dan minta maaf. Jika sesiapa yang menyokong PPSMI dengan fantasi 'untuk penguasaan bahasa Inggeris'- ingat dua perkara juga. Lempang dan minta maaf. (BB)