Saturday, March 27, 2010

Pesta Buku

Saya ke pesta buku antarabangsa beberapa hari yang lepas. Tapi apa yang saya lihat, bukannya pesta membudayakan buku sebaliknya jualan murah macam mega sales. Hanya beberapa gerai seperti Insititut Terjemahan Negara Malaysia yang ada sesi diskusi bersama penulis. Yang lain tu fikir wang ringgit hasil jualan sahaja.

Paling merimaskan bila begitu banyak gerai-gerai yang cuba menjual alat linguistik untuk belajar bahasa. Tidak salah nak menjual sekali di pesta buku tetapi kalau dah promoternya macam nak jual MLM- ini sudah lebih. Ini bukan Matta Fair.

Saya agak hairan pada mulanya apabila promosi pesta buku antarabangsa tidak kelihatan di akhbar bahasa inggeris (dan saya amat pasti tidak ada promosi di akhbar cina dan india). Kehairanan saya terjawab bila saya lihat pesta buku ini lebih islamik daripada antarabangsa. Lebih 80% gerai yang saya pergi menjual buku-buku islamik seperti novel islamik, kitab tafsir, buku 3 cara bertaubat, buku bagaimana mendapat haji mabrur, etc. Saya tidak kisah buku-buku ini dijual kerana ramai juga yang suka membacanya. Cuma kalau dah kata pesta buku antarabangsa tu, bukankah sepatutnya merangkumi segala jenis bahan bacaan dari pelbagai negara dan pelbagai bahasa?

Saya mungkin dituduh 'tidak islamik' memperkatakan hal ini. Tetapi saya percaya mesej pertama di dalam Al-Quran menyuruh kita membaca tidak terhad kepada bahan bacaan bersifat keagamaan sahaja.

Rakyat malaysia memang suka membaca. Siapa kata kita malas membaca? Tak mungkin 2 helai setahun. Itu kajian berdekad lamanya. Buktinya- novel cintan cintun sangat laku. Itu tak kira lagi buku-buku latihan jawab PMR dan SPM.

Earth Hour

Kenapa hanya sejam setahun?

Lagi 8 ribu 7 ratus 5 puluh 9 jam yang lain macam mana kira?