Saturday, May 30, 2009

Komunis, Biasiswa, Along dan Calon Sihat

KOMUNIS

1- Chin Peng tidak dibenarkan pulang ke Malaysia. Gerakan komunisme harus ditentang habis-habisan. RTM akan menyiarkan dokumentari. Pesara-pesara tentera polis menunjukkan bekas kekejaman komunis.

2- Dan.... Najib akan membuat lawatan kerja ke negara Komunis- China.

BIASISWA

1- Isunya biasiswa JPA tidak telus. Cina 14 A1 tak dapat tapi Melayu 6A1 3a2 boleh dapat. Semua pihak mahu JPA keluarkan senarai nama pelajar yang dapat dan tunjukkan apa kelayakannya.

2- Tup tup Muhyiddin kata SPM tahun depan pelajar hanya dihadkan ambil 10 subjek. Sedangkan isu bilangan subjek SPM dan pembahagian biasiswa JPA adalah dua isu yang berbeza.

3- Pasal bilangan subjek- Ia tindakan yang agak bijak untuk tidak menjadikan pelajar kita hanya mengejar bilangan A semata-mata. Ada rasional.

4- Namun tindakan yang lagi bijak ialah- kita benarkan pelajar ambil seberapa banyak subjek yang mereka mahu tetapi bagi penilaian biasiswa, kita hanya kira 10 subjek wajib. Kan situasi menang-menang di situ?

5- Dalam hal pembahagian biasiswa JPA- mengapa perlu ada kuota kaum? Bukankah untuk Bumiputra sudah ada 1300 tempat dari MARA? Bukankah JPA ini dananya datang daripada cukai rakyat? Mengapa tidak diwujudkan meritokrasi? Siapa yang layak, dia yang dapat.

6- Kemudian wujudkan kriteria mengikut tangga pendapatan. Kalau pelajar itu bijak tetapi kaya raya- bagi dia tempat di Universiti luar negara. Duit yuran, tiket dan makan minum- keluarga dia tanggung. Kalau pelajar itu golongan sederhana, bagi dia biasiswa separuh. Separuh ditaja separuh lagi berbentuk pinjaman. Untuk pelajar bijak dan golongan susah, bagi dia biasiswa penuh.

7- Tak payah nak pening-pening fikir kuota 90%,70%,45% atau 10% lagi. Kadang-kadang penyelesaian terbaik ialah the simple solution.

ALONG

1- Tiba-tiba kecoh pasal along. Yang hairannya kenapa polis susah sangat nak cari along ini?

2- Dekat tiang-tiang lampu bersepah-sepah no telefon along. Pergi call dan siasat.

3- Masalah along ni muncul kerana bank susah sangat bagi pinjam. Nak buat pinjaman kena ada aset, penjamin, cagaran dan bermacam bentuk borang kena isi. Ini menyusahkan. Orang nak pinjam duit sebab dah terdesak. Kalau semuanya dah ada (aset, penjamin, cagaran) tak perlu pun nak pinjam duit.

4- Sepatutnya bank ikut stail along- longgarkan peraturan. Jangan kata mengarut. Sila baca kisah kejayaan Muhammad Yunus daripada Bangladesh yang mendapat Nobel Prize bagi khidmat banknya yang memberi pinjaman kepada golongan miskin di sana.

CALON SIHAT

1- SPR kata setiap parti perlu letakkan calon yang sihat supaya wakil rakyat tak ada yang mati lagi.

2- Masalahnya- orang sihat pun boleh mati juga.

3- Mungkin SPR boleh memohon kepada Tuhan agar jangan matikan calon?

3 Perkara Bodoh Di Majlis Rasmi


1- Anda dikehendaki mematuhi 'dress code'.

Dress code ini selalunya diberi nama manja iaitu pakaian rasmi. Oleh itu anda perlu memakai baju kameja, blazer, tali leher, seluar slack hitam atau baju batik lengan panjang. Yang hairannya, sejak bila pakaian-pakaian ini ditabalkan sebagai pakaian rasmi? Apa yang mengukur rasmi atau tidak? Siapa yang tetapkan?

Yang paling bangang ialah memakai tali leher- lagi-lagi di Malaysia. Kalau orang Itali datang ke Malaysia pasti mereka berasa sedih kerana mereka telah mencipta tali leher. Mereka pasti menangis teresak-esak kerana ciptaan mereka telah menyusahkan rakyat Malaysia. Apa bodohnya nak pakai tali leher di Malaysia yang 'empat musim' ini?

2- Anda akan didiskriminasikan.

Sudah menjadi kelaziman yang akan datang ke majlis ini ialah VIP atau nama glamournya 'pemimpin rakyat'. Yang hairannya mereka yang kononnya berjiwa rakyat ini akan duduk di meja paling hadapan yang telah dikhaskan. Kalau kita perhatikan, makanan mereka juga lebih sedap, spesial dan panas. Tidak seperti orang lain yang makan 'biasa-biasa' sahaja.

Mereka juga akan datang lewat dan balik awal. Mereka akan masuk ke dewan majlis, buat-buat senyum, lambai-lambai tangan dan duduk. Yang paling sakit hati, mereka akan mengarahkan itu ini kepada waiter. Bodoh, kata berjiwa rakyat. Tetapi melayan waiter (baca: rakyat) macam kuli.

3- Anda perlu menjadi insan yang berpura-pura.

Anda akan bertepuk tangan sebelum, semasa dan selepas ucapan pemimpin berjiwa rakyat itu. Selalunya ucapannya SANGAT BOSAN. Sudahlah bosan, berjela-jela pulak tu. Kalau kita rajin analisis ucapannya, sebenarnya tidak apa pun. Kosong. Habuk pun tarak. Ucapannya hanya syok sendiri. Bermula dengan memuji/membodek barisan tetamu VIP (rakyat akan diletakkan yang terakhir sekali untuk diaddress) dan diakhiri dengan ayat 'kepada bangsa, agama dan negara...'

Satu persoalan timbul: mengapa ucapan-ucapan bosan ini selalunya akan disiarkan di akhbar untuk dijadikan berita?

Ada sesiapa yang nak tambah apa lagi perkara bodoh?

Ps: Semalam saya terpaksa ke Majlis Makan Malam Rasmi. hahahaha