Sunday, March 7, 2010

Utusan: ooooo Utusan

Saya adalah insan yang rajin membaca surat khabar. Setiap hari tanpa gagal saya akan membaca NST dan The Star. Ops, jangan salah sangka- saya hanya membaca- bukan mempercayai. Membaca dan mempercayai apa yang dibaca adalah dua perkara yang berbeza. Ia samalah seperti kita menonton rancangan Senario- kita tahu lawaknya lawak bodoh tetapi masih kita tonton. Sebab kalau tak tonton macam mana nak tahu bodoh ke tidak kan?

Sudah lama saya tidak membaca Utusan Meloya. Akhbar ini dikatakan sebagai penyebar fikiran rakyat. Kalau inilah tahap fikiran yang ingin disebarkan, bayangkan betapa bodohnya rakyat Malaysia akan jadi. Sebab itulah saya berhenti dari membaca. Takut menjadi bodoh.

Hari ini saya punyai kekuatan untuk menguji fikiran saya. Saya membaca Utusan. Sudah tentu saya hanya baca. Saya tidak mungkin akan membeli akhbar ini. Akhbar bernama Utusan Meloya ini berjaya mengekalkan prestasi tanpa gagal sebagai akhbar paling tak laku di kedai runcit, kedai mamak mahupun di 7-eleven. Saya kagum. Ops, kekaguman saya bukan kepada Utusan sebaliknya kepada warga kita yang membuat keputusan untuk tidak menjadi bodoh dengan tidak membelinya.

Berbalik kepada pembacaan saya- saya dapati Utusan memang tidak berubah dan saya berani bertaruh Utusan tetap akan menjadi akhbar paling sampah selepas bacaria, perdana dan kahbar-akhbar separa seks yang lain. Mengapa saya berkata demikian?

Mari kita baca artikel-artikel yang disiarkan di Utusan setiap hari Ahad selama 3 minggu ini.

*

Minggu Pertama: 21/02/2010

HOMOSEKSUAL MENAKUTKAN- klik sini

Minggu Kedua: 28/02/2010

KISAH GAY DI MALAYSIA- klik sini

KEBANGKITAN ANTI-HOMOSEKSUAL- klik sini

Minggu Ketiga: 07/03/2010

PERKAHWINAN TERLARANG- klik sini

*

(Untuk perhatian: semenjak 3 minggu yang lepas, 'kebetulan' pula kes sodomi Anwar Ibrahim sedang berlangsung. Entah macam mana Utusan berminat mengutarakan isu mengenai gay dan homoseksual pula. Rasanya hanya yang bodoh sahaja tidak faham tujuan mengapa Utusan menyiarkan artikel-artikel di atas.)

Kepada Utusan- Rakyat Tidak Bodoh.ps: artikel ini pasal integriti Utusan bukan pasal Anwar atau sodomi.

pss: saya berjanji akan kembali rajin mengupdate blog mulai esok. Terima Kasih kepada semua.