Wednesday, May 13, 2009

Mengapa ia dimainkan?


(Untuk permulaan dan pemahaman yang lebih bagus, sila baca entry Basuh Baju yang ini.)

Satu pertanyaan:
Mengapa isu Rempit dimainkan?

Jawapannya mudah: Untuk mengalih perhatian orang ramai.

Cara terbaik untuk mengalih perhatian orang ramai adalah dengan mengsensasikan sesuatu isu yang lain. Adalah lumrah manusia untuk tertarik terhadap sesuatu perkara yang sensasi.

Kalau kita rajin mencari fakta-fakta kes berkaitan Rempit, kita akan dapati sebenarnya situasi rempit di negara kita tidak banyak berbeza. Nak kata makin teruk pun tidak, nak kata makin baik pun bukan. Jadi mengapa isu rempit yang 'tidak banyak berubah' ini tiba-tiba dimainkan dengan begitu hebat sekali? Seolah-olah situasi rempit di negara kita sangat tidak terkawal.

Apabila isu rempit dimainkan dengan begitu hebat di media-media arus perdana, kita perlu faham yang isu ini dimainkan bukan untuk mencari penyelesaiannya. Tetapi untuk membuatkan kita terlupa terhadap sesuatu perkara. Lupa ini sengaja dirancang agar warga kita tidak bersatu dan menyibukkan diri dengan isu rempit. Warga yang sedang khayal berbincang dan berdiskusi tentang isu rempit pastilah akan terlupa akan sesautu hal yang cukup penting yang sedang berlaku di sekelilingnya.

Bila orang ramai bercakap pasal rempit- di warong kopi cakap rempit, di lobi hotel sembang rempit- jadi perhatian mereka sudah tidak tertumpu kepada isu Perak. Inilah yang dinamakan taktik mengalih perhatian atau dalam bahasa PPSMInya 'smokescreen'. Macam asap yang tutup cermin. Jadi apa yang kita lihat? Tiada. Eeeleek. None.

Taktik ini tidak ada bezanya dengan istilah kambing hitam. Sesuatu perlulah dikorbankan. Malang sekali untuk mat rempit kerana mereka perlu dikorbankan, dihina, dan dicaci demi menutupi kesalahan-kesalahan ahli politik kita. Sayang simpati kepada mat rempit juga kerana mereka dijadikan punch bag oleh politikus-politikus untuk melepas geram. Kesian untuk mat rempit kerana turut dijadikan kambing hitam dalam taktik ini.

Tidak percaya tentang taktik ini? Sila perhatikan dalam sehari dua lagi, isu rempit ini akan terdiam begitu sahaja. Isu rempit ini akan hilang daripada laporan-laporan akhbar. Dan isu ini juga pasti tidak akan diselesaikan. Ini kerana benda yang tidak selesai akan dapat terus dimainkan semula. Saya amat yakin untuk beberapa ketika yang akan datang, bila sesuatu perkara ingin ditutupi, isu rempit ini akan bergema kembali di akhbar-akhbar.

Ini tak tumpah macam penjual VCD cetak rompak di pasar malam. Kejap ada kejap tak ada.


Satu pertanyaan lagi: Apakah isu penting yang ingin ditutup?

Jawapan: PERAK.

Mari belajar undang-undang bersama budak Arkitek (update)

ZAMBRY MB PERAK- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 12 Mei - Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan permohonan Datuk Seri Dr. Zambry Abd. Kadir untuk menangguhkan perintah Mahkamah Tinggi yang mengisytiharkan Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin sebagai Menteri Besar Perak yang sah.

Dengan keputusan itu, status Zambry sebagai Menteri Besar Perak sah sehingga rayuannya terhadap perintah Mahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasa-kuasa Khas) semalam diputuskan oleh Mahkamah Rayuan kelak.

Jangan tertipu. Nizar masih merupakan Menteri Besar Perak yang sah. Cuma Nizar masih tidak boleh menjalankan tugasnya. Ini samalah seperti ketua kelas yang dilantik murid-murid tetapi tidak dibenarkan menjalankan tugas oleh cikgu.

Untuk kita fahami apa yang berlaku semalam tidak susah. Basuh Baju memberi satu contoh mudah.

Katakan hari ini Zambry Mendela Bin Gandhi berhutang dengan Basuh Baju sebanyak RM8.30 sen kerana nak makan McD. Tetapi Zambry Mendela Bin Gandhi tidak mengaku yang dia ada hutang dengan Basuh Baju. Jadi Basuh Baju membawa perkara ini ke mahkamah. Hujah punya hujah, akhirnya mahkamah telah menetapkan Zambry Mendela Bin Gandhi bersalah dan perlu membayar Basuh Baju sebanyak RM8.30 sen.

Tetapi Zambry Mendela masih tak puas hati dan membuat rayuan. Dan mahkamah bersetuju untuk menangguhkan perintah mahkamah semalam daripada dilaksanakan. Jadi apa sebenarnya status quo sekarang?

Cukup mudah: Basuh Baju tidak boleh membuat apa-apa untuk menuntut RM8.30 sen itu daripada Zambry Mendela. TETAPI ini tidak bermakna Zambry Mendela tidak bersalah. Zambry Mendela TETAP merupakan pihak yang patut membayar RM8.30 sen itu kepada Basuh Baju. Cuma bezanya, dia tidak perlu membayar duit itu sekarang sehingga Mahkamah bersidang kembali.

Faham? Jadi, sekarang ni apa keadaan di Perak? Jawapannya ialah Perak tidak mempunyai MB yang bertugas untuk membuat kerja-kerja pentadbiran. Tetapi Perak sudah jelas siapa MBnya yang sah iaitu Nizar.

Zambry? Dia bukan MB dan tiada kuasa untuk membuat apa-apa keputusan. Dia sekadar 'caretaker' kerajaan buat sementara sahaja sehingga Mahkamah bersidang Isnin ini.

Maaf jika Basuh Baju tidak menulis dari segi aspek term2 undang-undang. Ini kerana Basuh Baju hanyalah pelajar arkitek tahun pertama. Basuh Baju mungkin betul tetapi mereka mungkin salah. Yang pasti Basuh Baju cuba menjelaskan dalam bahasa mudah.

Ps: Basuh Baju hanya mahukan Pilihan Raya di Perak. Biarkan rakyat kembali memilih kerajaannya. Kenapa susah sangat? Kenapa UMNO takut? Selalunya parti yang takut bertanding ialah parti yang tak ada sokongan. Mungkin ada benarnya. UMNO sudah 20 ops.. 63 tahun. Siapa minat benda yang sudah tua. Sudah perlu ditalkinkan.........