Saturday, June 20, 2009

5 perkara wajib bangga tentang Malaysia


Apa yang boleh dibanggakan tentang Malaysia?

Lama saya fikir. Puas saya cari. Apa benda yang boleh saya banggakan? KLCC? Dari sudut seni bina, ya. Saya boleh bangga. Malaysia ada simbol tersendiri. Kalau Mesir dengan Piramid, Paris dengan Eiffel Tower, Malaysia ada KLCC. Tetapi dari sudut fungsi? Saya rasa tidak.

Litar Sepang? Putrajaya? Sukan Komanwel? Ini lagi tak boleh dibanggakan. Tengok sendiri apa yang terjadi kat litar sepang. Berdebu, kotor, dah tak menarik. Putrajaya? Memang bandar terancang. Bangunan pun cantik-cantik. Tetapi sila lalu di sana pada waktu malam. Kosong, sunyi, tak ada life. Bandar apa begini? Bandar hantu? Sukan Komanwel? Lepas habis guna- kompleks sukan Bukit Jalil terus hilang ceria. Berapa kali sangatkah stadium itu penuh? Dan yang paling penting, ada sukan kita maju dengan wujud fasiliti itu?

Jadi apa yang boleh dibanggakan?

Perpaduan kaum? Jangan tipu-tipu. Kita sering digambarkan sedemikian rupa. Tetapi hakikatnya kita punya perpaduan sangat plastik. Nak bincang isu biasiswa pun dah mengamuk tak tentu pasal. Masing-masing ada prejudisnya. Melayu dengki kat kekayaan cina. Cina rasa didiskriminasi oleh hak melayu. Ini perpaduan? Cuba tanya diri kita sendiri. Sila berlaku jujur- berapa ramai sangat kawan kita daripada bangsa lain?

Habis tu apa lagi yang boleh dibanggakan?

Infrastruktur kelas pertama, minda kelas ketiga? Betul ke pernyataan ni? Sistem pengangkutan awam kita kelas pertama ke? Naik tren macam sardin. Tunggu pun dekat setengah jam. Bas pun kena tukar-tukar sampai 3 kali. Lebuhraya kita kelas pertama ke? Bayar tol mahal-mahal. Tapi masih lagi sesak. Lebuhraya untuk untung atau untuk menyenangkan? Sistem pendidikan kita kelas pertama ke? Ini malas dah nak ulas. Nilailah sendiri.

Tapi... fikir punya fikir sebenarnya ada juga yang boleh dibanggakan sebenarnya.

Tabung Haji. Mungkin ramai yang tak sedar, institusi ni berjaya membantu dan menguruskan rakyat Malaysia yang beragama Islam pergi menunaikan haji. Ingat senang ke nak uruskan berpuluh ribu jemaah ke sana? Okeylah, mungkin Tabung Haji ni ada silap sikit tentang pelaburannya. Tetapi masih lagi top kat dunia ni. Tak percaya sila pergi ke Mekah dan lihat betapa kelasnya Tabung Haji.

Felda. Ini projek yang bagus. Kerajaan bagi insentif terhadap peneroka-peneroka tanah. Lepas tu bangunkan pula tanah tu dengan kemudahan-kemudahan. Sampai dah ada felda yang jadi bandar. Kan secara tak langusng membangunkan negara? Kemudian daripada rakyat dulu tak ada tanah, sekarang dah ada tanah. Ada yang kaya lagi sebab jual tanah mahal-mahal. Anak-anak felda pun ramai yang berjaya. Agaknya kalau rancangan felda ni tak wujud, apalah nasib rakyat-rakyat di luar bandar kan?

KWSP. Ramai yang tak tahu KWSP antara institusi yang mempunyai banyak aset di dunia. Lebih RM300 billion kalau tak silap (kalau silap, tolong betulkan). Tapi bukan sebab KWSP ini kaya saya nak banggakan. Saya bangga sebab KWSP berjaya membantu dan memaksa pekerja-pekerja kita menyimpan untuk hari tua. Seboros-boros pekerja kat Malaysia pun, bila dah bersara nanti adalah duit sedikit. (Cukup tak cukup tu belakang kira. Kalau duit sejuta pun kalau belanja bagai nak rak habis jugak kan?) Bayangkan KWSP ini tak ada. Tak menabung pekerja-pekerja kita nanti.

PNB. Sebenarnya ramai tak tahu PNB ni banyak membantu rakyat Malaysia. Bukak akaun, masuk duit untuk pelaburan dan duduk rileks sambil berdoa. Setiap tahun duit itu bertambah. (Konfem akan bertambah. Sebab kalau rugi, matilah kerajaan kena jawab. Silap-silap boleh kena guling.) Okey, saya tau mungkin ada yang kata ini kapitalis ke apa. Saya tak nak bincang pasal itu.

Apa yang saya nak cerita bagaimana PNB dengan ASB, ASM, ASW 2020 berjaya membantu rakyat di negara kita. Berjaya dari segi menambahkan pendapatan melalui pelaburan. Kalau masuk RM10 ribu, setiap tahun dapatlah dalam RM800-900. Ada sesiapa nak bagi ke kalau PNB tak ada? Kalau masih ada lagi tak setuju, sila tanya ibu bapa dan sedara mara kita, mesti ada yang masuk melabur dalam PNB jugak. Tak kisahlah mereka orang BN atau Pakatan. Tak kisah kaum apa sekalipun PNB tetap di hati. Dan, untuk rekod ada lebih 8 juta pelabur dalam PNB. Tak ke banyak tu yang mendapat manfaat?

PETRONAS. Nak menjadi kapitalis terbesar di dunia bukan senang. Tapi PETRONAS berjaya muncul sebagai antara 500 syarikat terbesar di dunia. Mungkinlah ada benda-benda mengarut yang PETRONAS buat seperti taja FI sampai beratus-ratus juta. Uruskan simfoni kat MPO dekat RM500 juta. Benda-benda ni saya pun tak faham tujuannya.

Namun hakikatnya PETRONAS banyak berjasa. Kalau bukan PETRONAS, tak adanya dana-dana untuk kerajaan kita menguruskan negara. Tak ada duit bina sekolah, subsidi makanan dan tenaga. Kalau bukan PETRONAS, tak wujud beribu-ribu peluang pekerjaan di dalam dan luar negara untuk rakyat tempatan. (dahlah bayar gaji mahal). Kalau bukan PETRONAS, tak ada univerisiti dan biasiswa untuk pelajar-pelajar melanjutkan pelajaran. Kalau bukan PETRONAS, tak taulah nak bayangkan macam mana.

Ini antara sedikit sebanyak yang sempat saya fikir malam tadi. Saya memilih 5 perkara ini berdasarkan sumbangannya kepada rakyat Malaysia. Saya menilai bagaimana institusi ini berjaya membantu ibu bapa kita, atuk nenek kita, pakcik makcik kita, kawan-kawan kita dan juga diri kita sendiri.

Ada rasa bangga tak?


Ps: tulisan terpanjang Basuh Baju.