Saturday, September 12, 2009

Malaysia-Indonesia

Apahal Indonesia nak gaduh-gaduh sangat?

Gua dengar lagu Indonesia, baca novel Indonesia, layan movie Indonesia, kawan dengan pelajar Indonesia, dibesarkan dengan jagaan pembantu rumah Indonesia, makan makanan Indonesia, pergi bercuti ke Indonesia, belajar cakap slang bahasa Indonesia, tinggal di rumah yang dibina tenaga kerja Indonesia, dan berbuka puasa sama-sama dengan pekerja ayah gua yang datang dari Indonesia.

Gua tak menari tarian pendet, tak pernah ke Sipadan, tak teruja nak ke Ambalat, tak bercinta dengan Manohara, tak dera pembantu rumah, tak pukul pekerja Indonesia, tak bakar bendera Indonesia, tak baling telur ke kedutaan Indonesia dan tak menjerit-jerit ganyang Indonesia.

Masih nak gaduh lagi? Tak untunglah gaduh-gaduh ni.

Usia sekadar angka

Saya sangat pasti saya bukanlah penulis blog termuda yang menulis mengenai hal politik dan ekonomi. Tetapi saya pasti saya masih muda untuk bercakap mengenai perkara tersebut. Untuk rekod saya memulakan blog ini di usia 19 tahun.

Sehingga blog ini mellintasi angka 29 ribu pengunjung, adalah perkara biasa untuk pandangan saya dikritik dan dipertikaikan. Bagi saya ini perkara biasa. Setiap pandangan ada benar dan salahnya.

Namun saya agak terkilan apabila para pengkritik bukannya mengkritik pandangan yang saya berikan sebaliknya mengambil jalan mudah dengan mengatakan saya baru berusia 19 tahun. Bagi mereka hanya kerana saya belum berusia berpuluh-puluh tahun bermakna pandangan saya wajib ditolak. Hanya kerana yang memberikan pandangan ini 19 tahun maka pandangan saya tidak perlu didengar. Semudah itu logik mereka.

Ini samalah seperti pengkritik Dr Mahathir. Setiap kali mereka tidak bersetuju dengan Dr M, perkara paling hebat yang mereka boleh lakukan ialah dengan memanggil orang tua ini sebagai mamak dan india. Sekalipun benar, apa masalahnya kalau beliau mamak? Adakah mamak golongan yang hina? Adakah masalah hanya timbul apabila negara dipimpin oleh mamak? Atau adakah golongan mamak sahaja yang membawa masalah? Hmm ..persoalan yang menarik untuk golongan yang suka mengkritik dengan jalan yang mudah.

Okey, itu pasal Dr M. Berbalik kepada diri saya, suka untuk saya bertanya- bagaimana kalau sekarang saya berumur 30-40 tahun? Adakah pandangan saya yang salah menjadi betul secara tiba-tiba?

Saya kira perkara yang patut dilakukan oleh pengkritik ialah memberikan fakta dan membetulkan pandangan saya yang salah. Saya akui saya tidak cukup bijak. Tetapi sekadar berselindung di sebalik usia saya yang muda untuk mengkritik ,juga bukanlah perkara yang bijak. Terutama dalam kita berdiskusi dan berbincang.

Ingatlah- usia sekadar angka
.
ps: Saya bukan belasan tahun lagi.

pss: tulisan ini bukan bercakap pasal Mahathir. Nanti ada pulak yang komen bercakap tentang Mahthir. :p

Melaka


Baru-baru ini saya telah ke Melaka. Sebagai jurugambar yang runcit-runcit, di sini saya ingin tunjukkan hasil kerja saya. Segala komen dan kritikan amatlah dihargai. :)

Amacam?


ps: ha, kan dah kata blog ni bukan blog politik semata-mata.