Saturday, July 4, 2009

Jangan Mandulkan Minda


BUKAN BARISAN ATAU PAKATAN

Ramai di antara kita yang mula mengambil berat tentang apa yang berlaku di dalam negara. Dalam bahasa mudah, semakin ramai yang berminat tentang politik. Ini perkara yang bagus dan sihat untuk negara Malaysia.

Rakyat yang baik bukanlah rakyat yang bersifat angguk-angguk geleng-geleng; apa yang kerajaan cakap, semuanya diterima tanpa mempertikai. Rakyat yang baik juga bukanlah rakyat yang mudah mempercayai sesuatu perkara tanpa usul periksa. Maksudnya menerima bulat-bulat. Rakyat yang baik ialah rakyat yang mengambil tahu. Dengan mengambil tahu sesuatu perkara, minda kita akan berkembang. Kita akan mengetahui lebih banyak perkara daripada pelbagai sumber dan dari situ kita mampu untuk berfikir tentang apa yang terbaik untuk negara.

Namun saya perhatikan terdapat satu kekangan besar terhadap minda kita mengenai politik di negara. Kekangan ini menyebabkan minda kita terhalang untuk terus berfikir. Kekangan ini membuatkan kita tidak mampu untuk melihat sesuatu perkara itu daripada pelbagai perspektif. Kekangan yang saya maksudkan ialah sifat kepartian.

Sifat kepartian muncul apabila kita terikat dengan mana-mana parti politik. Sifat kepartian ini menyebabkan minda kita mandul. Sifat kepartian ini menyebabkan kita akan 'membetulkan' apa yang salah oleh parti kita. Dan 'menyalahkan' apa yang betul oleh parti lawan. Ini bukanlah perkara yang bagus. Kerana di akhirnya, tanpa kita sedari kita menjadi patung untuk kedua-dua belah pihak. They play, we pay. Whoever wins, we lose. Remember?

Kenapa perlu kita menjadi Barisan dan Pakatan sahaja? Kenapa kita perlu memilih antara Najib dan Anwar? Kenapa kita perlu terikat antara Khairy dan Nurul Izzah? Tidak bolehkah kita menilai sesuatu perkara tanpa kita lihat partinya? Personalitinya? atau imejnya? Tidak bolehkah kita membenarkan apa yang benar dan menyalahkan apa yang salah? Tidak bolehkah kita?

Bagaimana kalau Pakatan menentang kezaliman ISA dan mahukan ISA dihapuskan? Adakah ahli-ahli UMNO akan setuju? Tidak. Ini bukanlah kerana ahli-ahli UMNO bersifat kejam dan zalim. Mereka juga berhati perut. Tetapi mereka berkata tidak kerana mereka terikat dengan polisi parti mereka. Tidak bolehkah mereka berlainan pendapat dengan parti mereka? Boleh.

Bagaimana kalau Barisan Nasional mahu menghapuskan sistem kuota yang dilihat hanya menguntungkan golongan melayu elit sahaja. Adakah penyokong-penyokong Pakatan akan bersetuju? Jawapannya tidak. Sebaliknya Pakatan akan berkata Barisan 'menjual' hak melayu pula. Nampak tak bagaimana minda kita dimandulkan dengan sifat kepartian ini?

Bagaimana kalau Khairy Jamaluddin menentang ISA, menyokong merit digunakan untuk pembahagian biasiswa. Adakah kita akan tetap membencinya hanya kerana dia merupakan ketua pemuda UMNO?

Bagaimana kalau Nurul Izzah memperjuangkan hak gaji minimum pekerja. Adakah pekerja-pekerja yang menjadi ahli BN akan menyokong sedangkan beliau merupakan ahli Pakatan?

Kita mengatakan perkara itu salah- adakah ia berasaskan pandangan kita atau pandangan pemimpin parti politik kita? Kita bercakap perkara itu benar- adakah kerana hati kita berkata demikian atau polisi parti politik kita yang menyatakan begitu? Sila buka mata dan lihat Sila buka minda dan sedar.

Sudah tiba masanya untuk kita membebaskan minda kita daripada kekangan kepartian. Kita perlu menjadi matang dalam berpolitik. Kita boleh berparti tetapi bukanlah dengan menyerahkan minda kita kepada pemimpin parti politik. Mereka hanya berfikir dan bertindak untuk kepentingan politik mereka sahaja. Mengapa perlu kita mempercayai mereka bulat-bulat? Mengapa tidak kita berfikir dan menilai sedalam-dalamnya? Kita tidak perlu takut berlainan pandangan dengan sesiapa walau pemimpin no 1 parti politik kita sekalipun.

Kita perlu menyokong apa yang benar dan menentang apa yang salah. Tidak kiralah siapa yang lakukan. [BB]