Friday, November 20, 2009

Adil, Samarata, Kuota dan Meritokrasi

PECAHAN 32 PASUKAN KE PIALA DUNIA MENGIKUT BENUA

Benua Afrika- 53 negara, 6 tempat

Benua Asia- 43 negara, 4.5 tempat

Benua Eropah- 53 negara, 13 tempat

Benua Amerika Utara- 35 negara, 3.5 tempat

Benua Amerika Selatan- 10 negara, 4.5 tempat

Benua Ocenia- 10 negara, 0.5 tempat


Ramai yang mahukan kesamarataan (equal). Bagi mereka biarlah adil dan saksama. (Fair and equal).

Kalau ikutkan konsep kesamarataan, kenapa benua Afrika yang sama banyak jumlah negara dengan eropah tetapi hanya diberikan 6 tempat? Benua Asia yang paling besar kat dunia pun dapat 4.5 tempat. Tapi Amerika Selatan yang lagi kecik dapat jumlah yang sama? Tak campur lagi benua Amerika Utara yang sama besar dengan Amerika Selatan tapi dapat tempat lagi sikit.

Ini adil ke tak? Ini samarata ke tak?

Jawapannya- ia adil kerana negara-negara Asia, Amerika Utara bukan kuat mana pun. Itupun nasib baik ada kuota baru boleh masuk. Kalau ikut meritokrasi je tanpa kuota- silap-silap semua tempat diisi negara eropah dan Amerika Selatan.

Kesimpulannya- nak adil tak semestinya kena sama rata. Kadang-kadang sebab sama ratalah yang buatkan jadi tak adil. Fair but not equal.

Kesimpulan lagi- meritokrasi dan kuota boleh berjalan seiring. Meritokrasi 100% tak boleh nak bagi adil. Ia akan membuatkan yang kuat sahaja dapat dan yang lemah akan terus ketinggalan. Tapi kalau guna kuota semata-mata ia akan membawa kepada tidak produktif sebab malas dan lembap. Semua benda nak kena sediakan. Jadi di akhirnya ialah kita perlu kuota dalam meritokrasi.


ps: ini baru contoh bola sepak. Sebenarnya dalam ekonomi pun boleh diguna pakai 'kesimpulan' ni. Tapi itu cerita lain kalilah. Gua nak main bola dulu. Kot-kot terpilih masuk team Malaysia ke Piala Dunia.

How To Make Politicians Better..