Monday, August 10, 2009

Agama dan bangsa

Anwar Pengkhianat Melayu- Utusan Meloya

PAS desak haramkan penjualan arak di Selangor- Utusan Meloya

7 wasiat Raja Melayu- Utusan Meloya


(semuanya berita muka depan pada minggu lepas)

*************************************************************************

Selepas 51 tahun merdeka, kita masih lagi terperangkap dengan isu agama dan bangsa. Cuba kita tanya balik pada diri sendiri- adakah berita-berita seperti di atas ni menceritakan tentang masalah sebenar di negara kita?

Apa yang kita dapat dengan asyik-asyik nak bercakap pasal agama dan bangsa. Yang melayu akan cakap Anwar pengkhianat. Datang melayu lain- cakap Anwar hero mnelayu. Bertekak punya bertekak, semua gaduh pasal Anwar. Yang peliknya apa yang berubah di dalam negara kita? Ada pendapatan per kapita rakyat meningkat? Ada pelajar di Universiti jadi lagi pandai? Tarak!

Tak cukup dengan hal bangsa, datang pulak isu agama. Yang muslim tak nak arak dijual di kawasan mereka. Yang bukan muslim kata ini hak mereka untuk minum. Yang rakyat ni bertelagah sana sini. Masing-masing nak menang. Tapi apa yang kita dapat? Masalah rasuah berkurangan? Kerajaan Selangor jadi lebih telus? Pon Tarak!

.Cukuplah. Sudajlah. Lebih 51 tahun kita masih lagi nak bercakap pasal isu bangsa dan agama. Kadang-kadang tu benda kecik je. Tapi ia akan meleret sampai ke hak melayu la, Daulah Islamiyah la, etc. Tapi perkara yang lebih penting kita lupakan. Tak pernah kita nak berbincang macam mana nak jadikan negara ini ke arah yang lebih baik. Bagaimana untuk memajukan negara.- Ini soalan-soalan yang sering kita tinggalkan.

Asyik=asyik nak bukak topik agama dan bangsa. Apa yang kita dapat? Bersatu padu? Bertelgaha lagi adalah.

Woit! Tolonglah bincang pasal isu kesihatan ke, pendidikan ke, perumahan ke- setidak-tidaknya nampaklah bijak sikit rakyat Malaysia ni bila pegang surat khabar atau time tengok berita. Taklah rasa macam pegang majalah porno je bila pegang Utusan dalam LRT.


(Entry pendek. Masih letih dari berjalan di Penang. Cakap-cakap Blogger tadi best! Akan ditulis kemudian.)