Thursday, September 3, 2009

Cadangan-cadangan untuk perpaduan-lagi!

1Sekolah untuk semua

Ramai yang berkata generasi muda sekarang kurang bergaul sesama kaum. Yang melayu akan duduk melepak bersama melayu sahaja. Begitu juga dengan yang cina mahupun india. Tidak percaya sila lihat di kedai makan. Buka mata dan perhati. Ia adalah rahsia terbuka (open secret).

Hendak menyalahkan generasi muda sepenuhnya juga tidak wajar. Mereka dibesarkan di dalam kerangka yang berpecah-pecah semenjak dari kecik lagi. Salah satunya ialah sistem pendidikan kita yang pelbagai jenis aliran. Ada aliran kebangsaan, ada aliran cina dan ada aliran tamil.

Memang kepelbagaian itu bagus dan perlu diraikan. Tetapi kepelbagaian yang menyebabkan kita saling berpecah perlu dihentikan. Sistem pendidikan kita perlu diseragamkan. Wujudkan satu sistem persekolan sahaja. Melayu, cina dan india pergi ke sekolah yang sama.

Biarkan anak-anak kecil yang masih bersih jiwanya bergaul sesama sendiri. Biarkan mereka menjalin persahabatan di bangku persekolahan lagi. Biarkan mereka belajar untuk saling menghormati budaya kaum lain. Dari situ barulah perpaduan yang sebenar dapat diwujudkan. Bukan perpaduan plastik yang cuba dipupuk dengan lagu atau senaman 1Malaysia.

Apa kata anda?

Cadangan-cadangan untuk Perpaduan

1Kawasan Perumahan untuk semua

Saya terbaca berita mengenai rancangan perumahan rakyat. Katanya kerajaan akan membina berpuluh ribu unit rumah mampu milik bagi rakyat- terutama rakyat miskin. Ini langkah bagus.

Macam mana kalau kerajaan wujudkan sistem perumahan terancang? Adakan kuota di setiap kawasan perumahan. Macam kerajaan buat untuk agihan unit amanah saham. Ada peratus untuk melayu dan ada peratus untuk cina dan india. Maknanya di setiap kawasan perumahan itu, akan ada semua kaum yang tinggal.

Bagi saya- selain daripada pendidikan, kita juga boleh memupuk perpaduan melalui kejiranan. Kalau tadi kita mula dengan anak-anak kecil. Bagaimana pula dengan golongan dewasa/tua? Inilah jawapannya. Takkan nak suruh orang dewasa ni pergi ke sekolah pulak kan. Jadi cara terbaik ialah dengan tinggal dan duduk bersama di kawasan perumahan.

Selain daripada wujudkan kuota, mungkin kerajaan boleh memberi insentif seperti rebet cukai pintu dan diskaun harga rumah untuk menarik perhatian semua warga.