Sunday, May 16, 2010

Democracy and condom

Ini adalah percubaan pertama saya memasuki pertandingan short film. Democracy Video Challenge adalah pertandingan yang diadakan di seluruh dunia. Penganjurnya adalah US Embassy.

Video yang saya arahkan ini hanya mengambil masa 8 jam untuk siap. Itupun di hari akhir submission baru buat. Muzik background tak berapa kena malah terlalu banyak aspek teknikal yang boleh diperbaharui.

Senang cerita video ini bertaraf amatur.

Tanpa dijangka, video saya telah memenangi tempat kedua di Malaysia. (Hanya kalah kepada Linus Cheong yang saya kenal sebagai professional filmmaker dan juga krew Yasmin Ahmad.)

Malaysia merupakan negara kedua selepas China yang paling banyak menghantar penyertaan. Keseluruhan video berjumlah 900 lebih.

Saya bersama-sama 2 lagi wakil Malaysia telah menjadi semifinalist peringkat Asia Tenggara.

Namun, ketika saya sedang berjogging dari Sydney Opera House ke Harbour Bridge, saya diberitahu video saya gagal memasuki ke peringkat akhir.

Saya ingin tujukan kepada semua pembaca blog BasuhBaju yang secara tidak langsung memberi saya ilham kepada makna demokrasi.

Walaupun kecewa kerana terlepas peluang ke New York, Wahington dan Hollywood- saya tetap berbangga di atas pencapaian ini. :)

Ini adalah video saya: Sila enjoy dan kritik. Ok, chow dulu. Sekali lagi gua online dari CC. Damn...