Monday, August 17, 2009

Persoalan di Permatang Pasir

Macam mana kalau calon Barisan lebih berkelayakan, lebih berkebolehan, lebih bijak, lebih hebat dan lebih cool daripada calon Pakatan? Adakah rakyat di sana akan berubah memilih Barisan? Sedangkan parti-parti dalam Barisan sudah kurang kredibilitnya dan semakin ditolak rakyat.

Macam mana pula kalau calon Pakatan tidak hebat, tidak layak, tidak bijak dan tidak ccol seperti calon Barisan? Adakah rakyat di Permatang pasir akan tetap memilih Pakatan? Yelah, Pakatan merupakan gabungan parti poltik yang semakin diterima rakyat terutama golongan muda.

Macam mana agaknya kalau calon Barisan dilihat korup, sombong dan tidak mesra rakyat? Penyokong Barisan masih mahu mengundi calon itu?

Macam mana agaknya kalau calon Pakatan dilihat islamik, bersih dan mesra rakyat? Adakah penyokong Barisan akan berubah sokongan?

Macam mana?ps: kalau kita terikat dengan parti-parti politik, mesti kita berasa susah nak menjawab persoalan-persoalan ini. Sebab apa? Sebab bagi kita, yang penting ialah parti sendiri menang. Tak kisahlah calon kita bagus ke tidak. Asalkan parti sendiri menang dan parti lawan kalah, walaupun calon mereka jauh lagi bagus. Ini merupakan salah satu contoh di mana minda kita terikat dengan parti-parti politik..

Jadi bagaimana nak jadi bijak dan bebas? Jawapannya: jangan berparti. Jangan terikat dengan Barisan ataupun Pakatan. Dengan cara ini kita dapat menilai calon-calon yang bertanding dengan lebih rasional. Kita akan melihat melangkaui garis parti politik. Siapa yang layak, dialah kita undi. Tak kisahlah dia Pakatan atau Barisan.

Ini barulah kita panggil wakil rakyat. Bukannya wakil parti.

Bukan Pakatan Bukan Barisan

Cara terbaik untuk membebaskan minda ialah dengan memilih tidak berparti. Bukan Pakatan Buakn Barisan. Hanya cara ini, barulah pemikiran dan penilaian kita tidak terikat dengan perjuangan sesuatu parti. Hanya cara ini barulah kita boleh berfikir dengan rasional. Hanya cara ini barulah kita dapat melihat apa yang benar dan apa yang salah. Hanya cara ini....

Apa pandangan anda?