Thursday, June 25, 2009

Perangai Pelajar Melayu


1- Sekarang ini jika kita bercakap mengenai Melayu, kita akan dituduh rasis. Apa sahaja yang berkaitan dengan Melayu, kita akan berasa tidak sedap hati. Saya mungkin tidak bersetuju dengan kenyataan ini. Tetapi jika dilihat, ada juga sedikit kebenarannya.

2- Hari ini saya ingin bercakap tentang orang Melayu. Sebenarnya saya cuba untuk mengelak menggunakan perkataan 'orang melayu'. Saya risau dituduh menggunakan bangsa untuk memecah-belahkan manusia.

3- Namun perkara yang ingin saya cakapkan ini memang bersangkutan dengan orang melayu. Betapa hebat saya nafikan pun, ia tetap berkaitan dengan orang melayu. Noktah.

4- Apakah perangai Orang Melayu?

5- Pernah tak kita terfikir mengapa pelajar melayu suka duduk di belakang? Walaupun kerusi di depan begitu banyak yang kosong. Tidak kisahlah program apa sekalipun- yang ilmiah mahupun hiburan- semuanya gemar duduk di belakang. Kenapa ye? Kurang keyakinan diri?

6- Pernah tak kita terfikir mengapa pelajar melayu malu hendak bertanya? Kalau kita lihat, nak tanya satu soalan pun punyalah berat nak bukak mulut. Nak kena ramai-ramai bersuara baru berani. Tak ada pun yang cool- angkat tangan, berdiri dan bertanyakan soalan. Kenapa ye? Kurang keyakinan diri lagi?

7- Pernah tak kita terfikir mengapa pelajar melayu suka memandang pelik mereka yang suka bertanya dan bertukar pendapat dengan cikgu/pensyarah? Kalau kita perhatikan bagaimana budaya belajar pelajar Cina, India dan juga pelajar luar negara, kita akan dapati mereka sangat berani dalam menyuarakan pendapat mereka. Mana yang tidak faham-mereka tanya. Mana yang tidak setuju- mereka pertikaikan. Dengan cara ini ilmu dapat berkembang. Bukankah ini budaya yang bagus dan betul?

8- Tetapi lihat apa yang pelajar melayu fikirkan tentang mereka. Mereka dikatakan berlagak kerana bersuara. Mereka dikatakan tunjuk pandai kerana memberi pandangan. Mereka dikatakan kurang ajar kerana bercanggah pendapat dengan pensyarah. Tetapi apa yang pelajar melayu dapat dengan berfikiran begini? Pernah tak kita terfikir hal ini? Kenapa ye?

9- Ada sesiapa punyai pandangan? Mari berdiskusi!