Friday, October 9, 2009

Mana dulu?

Metro adalah akhbar murahan. Ini fakta. Muka depan tak sah kalau bukan pasal seks, ajaran sesat, babi, kemalangan, mistik, arak dan dadah.

Ramai pun yang menyampah dengan akhbar ini.

Tapi yang perlu berubah, adakah akhbar metro atau warga kita sendiri? Sebabnya Metro merupakan akhbar terlaris di Malaysia.

Filem Malaysia macam Razak Mohaideen tak payah cakaplah tahap pemikirannya. Tak boleh kalau tanpa lawak bodoh dan membodohkan.

Ramai pun yang tak bangga dengan filem Malaysia.

Tapi yang perlu berubah, adakah filem Razak Mohaideen atau warga kita sendiri? Sebabnya filem-filem David Teoh ni memang laku berjuta-juta. Maknanya ada sambutan.

Jadi daripada dua contoh ni, mana yang kena berubah dulu?

Pembekal atau penerima?

Selamat Diskusi!

Negara Kita Wajah Kita

ISA SAMAD CALON RASUAH- Harakah

JIN NOTTI LAWAN MOMOK?- Mstar

OPS SIKAP GAGAL?- Berita Hairan

********************************************************************************
Kita selalu bising-bising mengenai apa yang berlaku di negara kita. Antaranya politikus kita yang kaki rasuah, filem Malaysia macam sampah dan jalan raya di Malaysia ibarat medan perang. Sebenarnya banyak lagi perkara yang kita selalu bising. Contohnya kualiti pendidikan, taraf sukan dan daya intelektual yang rendah.

Satu hakikat yang kita terlepas pandang ialah semua ini adalah cerminan (reflection) daripada diri kita sendiri. Negara kita wajah kita.

Kita bising-bising mengenai politikus kaki rasuah. Kita menentang Isa Samad sebagai calon Bagan Pinang kerana beliau kaki rasuah. Tetapi kita terlepas pandang bahawa ramai rakyat Malaysia- walaupun bukan politikus- juga adalah kaki rasuah. Penjawat awam rasuah. Polis rasuah. Peniaga rasuah. Cikgu rasuah. Ustaz rasuah. Semuanya rasuah. Kalau tidak, mengapa si kaki rasuah seperti Isa Samad masih boleh menjadi pemimpin dan calon? Cuba bayangkan masyarakat kita sendiri tidak ambil rasuah, sudah lama politikus begini tak akan naik pegang jawatan. Negara kita wajah kita. Politikus kita cerminan perangai rakyat kita.

Filem Malaysia macam sampah. Kualiti hancur. Berlakon kaku. Tak ada nilai langsung. Macam menghina daya intelek kita. Tapi sekali lagi kita lupa bahawa filem sampah inilah yang digemari oleh rakyat Malaysia. Kalau tidak, kenapa boleh kaut sampai berjuta-juta ringgit? Kalau tidak, kenapa filem-filem hebat seperti Mukhsin sekadar tayang cukup syarat? Hakikatnya rakyat kita memang tak suka berfikir dan suka menonton filem-filem yang dikatakan sampah ini. Negara kita wajah kita. Filem kita wajah kita.

Akhbar di Malaysia rasis, penuh dengan unsur lucah dan mistik. Ramai yang bising. Ramai yang pelik kenapa akhbar tidak menyiarkan berita-berita intelek. Tetapi hakikatnya akhbar-akhbar picisan inilah yang sangat laku dan dibaca oleh orang ramai. Tak percaya? Metro merupakan akhbar paling laris di Malaysia. Jelas di sini minda rakyat kita yang masih terikat dengan unsur mistik dan lucah. Kalau tidak, kenapa bahan bacaan ilmiah masih tidak laku? Negara kita wajah kita. Akhbar kita fikrah warga kita.

Orang ramai selalu hairan mengapa begitu ramai yang terkorban di jalan raya. Kemudian bising-bising menyalahkan kereta tak baguslah, jalan sesaklah, dan pengangkutan awam yang teruk. Tetapi hakikatnya sikap pemandu kita sendiri yang teruk. Kalau nampak lampu hijau, semakin nak pecut. Kalau lampu kuning, tak payah cakaplah- boleh-boleh nak menyempat jugak. Itu belum campur lagi dengan yang bawak motor cilok mencilok dengan berbahaya. Ada pulak yang suka bawak laju macam rumah dia nak lari. Negara kita wajah kita. Jalanraya kita sikap pemandu kita.

Di akhirnya macam yang kita selalu dengar- 1 jari tuding ke arah orang lain, 4 jari tuju kat diri kita. Kita selalu mengkritik dan bising-bising tentang segala hal di sekeliling kita. Tetapi ingatlah, kita juga menyumbang kepada perkara yang kita kritikkan itu.

Negara kita wajah kita.