Tuesday, July 28, 2009

Okey, yang ni kelakar...

ROSMAH LANCAR KEMPEN HARI PAHLAWAN 2009- Utusan Meloya

BB: Jasa Rosmah sebagai pahlawan?

AFRIKA PELAJARI CARA MALAYSIA TANGANI RASUAH- Utusan Meloya

BB: Alhamdulillah. Semoga lepas ni Afrika belajar cara Malaysia menyiasat kes rasuah.

NAZRI AZIZ IKRAR BANTERAS RASUAH- Utusan Meloya

BB: Angkat sumpah lagi bagus daripada berikrar. Lebih 'Islamik'.

SPRM TIDAK GUNA KEKERASAN FIZIKAL- Utusan Meloya

BB: Hmm..mungkin jatuh bangunan adalah kekerasan mental sahaja.

RAKYAT SYRIA,TUNISIA DIANUGERAH BENGKUNG SILAT GAYUNG- Utusan Meloya

BB: Bila nak dapat anugerah datuk pulak?

APA SEBENARNYA PEMBANGKANG MAHU?- Utusan Meloya

BB: Nak tubuh kerajaanlah.

KAJI KEIKHLASAN PAS HULUR TANGAN- Utusan Meloya

BB: Kaji guna apa? Meter teksi?

Kisah Putrajaya (jawapan balas)

Basuh Baju ingin menjawab beberapa komen mengenai artikel Kisah Putrajaya.

ANTARA SUNYI, KESELAMATAN DAN BANDAR HANTU

Echah_syed: sunyi ler bagus..aman & tenteram heheh.. :p

PenagihAyamGoreng: tapi ia sangat sunyi di hari cuti.....

Hahnin: apa2 pun, mungkin rakyat2 putrajaya boleh jd proaktif utk meng'happening'kan habitat mereka tu..

Seperados: aku tak sokong langsung kalau tempat tu terlebih hidup mcm KL.

Firdausrosli: ....bukannya menjadi satu bandar "hantu" penuh dengan bangunan berseni bina.

zedmagel: Alangkah harunya bila sebuah bandar macam Putrajaya dipenuhi hiruk pikuk kebisangan kenderaan , tentu bingit dan membosankan.

Marni: Seseorang yang mencintai kedamaian dan ketenangan pasti akan mudah jatuh cinta pada Putrajaya. HEehee..

sang kegelapan: ko amik je sebina..tp xkn ko xth psl bandar baru utk elakkan kesesakan pembangunan?putrajaya underconstruction bro.

************************************************************************

1- Ramai di antara kita yang memiliki satu pandangan yang salah tentang bandar. Bagi mereka biarlah bandar itu sunyi supaya tenang dan mendamaikan. Untuk itu mereka lebih gemar bandar tidak mempunyai ramai penduduk.

2- Tetapi kita perlu faham 'nature' sebuah bandar itu sendiri. Bandar adalah tempat yang 'hidup'. Tempat yang aktif dengan aktiviti. ekonomi, pentadbiran, etc. Tempat tumpuan orang ramai.

3- Nama pun bandar. Sebab itu ada perbezaan antara kampung, pekan dan bandar. Kalau tempat tu tak ramai orang dan tak berapa besar, kita tak panggil bandar. Kita panggil pekan. Kalau tempat tu jadi tumpuan penduduk dan juga nadi kepada kawasan itu, kita panggil bandar.

4- Setakat yang saya tahu, Putrajaya adalah sebuah bandar. Malah bandar yang sangat besar dan lengkap dengan pelbagai infrastruktur. Adakah logik sebuah bandar yang 'ada semuanya' tetapi sunyi di waktu cuti dan malam? Beritahu saya kat ceruk mana di dunia ini bandar yang moden tetapi sunyi tiada aktiviti? Tak pun, cuba bandingkan Putrajaya dengan Ipoh, Kota Bharu, Shah Alam, Skudai dan Gombak- lihat sendiri bagaimana sebuah bandar gah bernama Putrajaya begitu lengang.

5- Ada orang sukakan sunyi. Tak suka ramai orang. Kata mereka, ini lebih selamat. Tetapi saya hairan. Bukan kalau tak ramai orang ke yang menyebabkan jenayah lebih mudah berlaku? Yelah, bila jalan-jalan pun sunyi siapa berani lalu lalang di situ. Macam-macam perkara boleh terjadi. Lagipun siapa suka sunyi-sunyi bila berjalan di kawasan awam. Sunyi di kawasan perumahan cukuplah. :)

6- Ada yang salah faham bila saya mahukan Putrajaya menjadi bandar yang meriah. Mereka beranggapan Putrajaya akan menjadi sesak dan sibuk seperti KL. Ini tidak benar. Apa yang saya maksudkan ialah Putrajaya telah menjadi bandar yang 'under capacity'. Tidak cukup orang. Yang jadi kat KL tu ialah 'over capacity'. Saya pun tak nak Putrajaya jadi sebegitu.

7- Kalau tak percaya? Sila pergi ke Putrajaya Sentral- tengok berapa kerat yang gunakan bas. Sila ke taman botani- tengok berapa orang yang datang. Tengok kat PICC. Tengok kat Masjid Putra. Semua ini jelas menunjukkan segala infrastruktur Putrajaya tidak digunakan sepenuhnya. Maknanya Putrajaya memerlukan lebih ramai lagi manusia datang untuk memeriahkannya. Bukan untuk penduduknya sahaja.

8- Jadi, masalah Putrajaya sekarang bukannya ia 'under-construction' sebaliknya under-utilisation. Putrajaya ni macam makanan untuk 10 orang, tetapi yang datang makan hanyalah seorang. Bukannya seperti KL- yang ibarat makanan untuk seorang tetapi 10 orang yang datang makan.

9- Basuh baju harap para pelayar faham perbezaan antara bandar yang sunyi dan bandar yang tidak digunakan sepenuhnya.

10- Jika masih tak faham- sila tanya pada diri. Kalau begitu untuk apa bandar ini dibina? Untuk segelintir rakyat hidup dengan tenang dan damai di sebuah bandar yang menelan duit rakyat sebanyak RM10 billion?

**************************************************************************************************

ANTARA KUBUR, MCD, KFC, KEDAI MAMAK DAN AWEK

Ok, yang ni melawak sahaja. :p