Saturday, May 22, 2010

Antara Thick-Skulled dan Cold Fact

TOP TEN: MALAYSIA RISES UP COMPETITIVENESS RANKING

KUALA LUMPUR: Malaysia's competitiveness ranking surged into the top 10 in the world as ranking rose to 10th, from 18th a year earlier, said the latest IMD World Competitiveness Yearbook 2010.tel

*

Jangan jadi thick-skulled

Rakyat Malaysia memang sinis dan tak suka percaya berita-berita yang bagus. Bila pertumbuhan ekonomi tahun ni meningkat 10.1%- mereka kata it was a fluke. Tetapi yang hairannya boleh pula mereka percaya apabila Singapura mencatatkan pertumbuhan sebanyak 15.5%.

Begitu juga bila nilai ringgit kita lebih kukuh berbanding dengan pound sterling, US dolar dan euro- mereka menganggap ianya trend dan kebetulan sahaja.

Baru-baru ini IMD- business school di Switzerland telah meletakkan Malaysia sebagai negara ke 10 paling kompetitif di dunia. Seperti dijangka, ada sahaja alasan untuk perlekehkan pencapaian ini. Ada yang kata IMD ni sekolah bisnes yang cekai la, APCO yang melobi lah, kerajaan bayar untuk naik ranking, Singapura lagi hebat dan segala macam alasan untuk menafikan. (untuk perhatian, IMD adalah Swiss version of US' Harvard, UK's Oxford, and France's INSEAD. Dan kalau benar APCO yang melobi, lepas ni kita suruh APCO lobi ranking FIFA Malaysia naik, okey?)

Cuba bayangkan sekiranya laporan ni menunjukkan kejatuhan Malaysia dalam ranking- komfem ada yang minta suruhanjaya diraja ditubuhkan. Paling tidak pun menteri disuruh letak jawatan.

Bila Malaysia mencatat rekod 'terpanjang', 'terbesar', 'tertinggi' dan segala macam 'ter'- semua tak suka dan mahukan sesuatu yang 'genuine'.

Tetapi bila dah 'genuine' dan membanggakan kenapa nak perlekehkan?

Apa yang saya cuba timbulkan di sini?

Untuk mengkritik memang senang dan setiap orang suka menjadi pengkritik. Tidak salahpun jika ingin mengkritik. Tetapi biarlah kritikan itu ikhlas kerana kepentingan negara bukan kerana kepentingan politik.

Bila sesuatu tidak kena berlaku di dalam negara, kita perlu mengkritik dan memberi cadangan. Bila negara sedang melakukan sesuatu yang tepat dan di landasan yang betul, kita perlu terima hakikatnya. Bukannya berasa tidak gembira atau mencari alasan untuk perlekehkan.

Kalau kita boleh menerima laporan PERC, CPI, Ginicoefficient, dan WEF yang menunjukkan kelemahan Malaysia, kenapa tidak boleh terima laporan IMD yang membanggakan kita?

Jangan jadi "thick-skulled" dengan memilih untuk percaya apa yang kita mahu dengar sahaja.


* Noktah Sebentar (tarik nafas sebelum membaca tulisan berikutnya)*


THE WORLD COMPETITIVENESS SCOREBOARD 2010

 1. Singapore
 2. Hong Kong
 3. USA
 4. Switzerland
 5. Australia
 6. Sweden
 7. Canada
 8. Taiwan
 9. Norway
 10. MALAYSIA
 11. Luxembourg
 12. Netherlands
 13. Denmark
 14. Austria
 15. Qatar
 16. Germany
 17. Israel
 18. China
 19. Finland
 20. New Zealand
 21. Ireland
 22. United Kingdom
 23. Korea
 24. France
 25. Belgium

Jangan hanya laporkan cold fact- analisislah sikit!

Kebanyakan media tempatan masih lagi tidak mampu untuk mengkaji sesuatu data/ranking secara kritikal dan meluas. Mereka hanya 'quote' apa yang diperkatakan oleh teknokrat dan menteri. Apabila laporan ini dikeluarkan, rata-rata media hanya menceritakan ianya sebagai 'keyakinan kepada polisi Najib', 'strong recognition of investors" dan "bold initiatives by government".

Semua perkara ini tidak salah.

Tetapi media perlu menganalisis lebih daripada itu. Bukan setakat meng'quote' sahaja. Sebagai contoh- media perlu cerita apa kepentingan indeks ini, bagaimana ia memberi manfaat kepada rakyat dan buat analisis tentang hasil laporan. Dari sini barulah nampak media mainstream setaraf dengan media alternatif.

Macam sekarang ni media mainstream bertindak hanya melaporkan. Tidak seperti media alternatif yang rajin melakukan kajian. Selagi perkara ini tidak dapat diubah, memanglah ramai yang susah nak percaya apa yang dilaporkan oleh media mainstream.

Berkenaan dengan Laporan Indeks Kompetitf IMD:

1. Malaysia merupakan salah sebuah negara perdagangan terbesar di dunia. Oleh itu Malaysia perlu meletakkan imej negara sebagai negara rakan dagang yang baik di mata dunia. Ini kerana Malaysia perlu bersaing dengan negara-negara lain.

2. Pelabur-pelabur dari negara luar akan melihat sama ada Malaysia adalah sebuah negara yang sesuai atau tidak untuk melabur, berdagang, datang bekerja, dan belajar. Dalam bahasa mudah- whether they can trust us with their money.

3. Oleh itu untuk melihat negara mana yang lebih baik dan negara mana yang kurang baik,satu kajian perlu dibuat dan ranking perlu dikeluarkan. Dengan ini pelabur-pelabur negara luar boleh membuat penilaian mereka berdasrkan ranking ini.

4. IMD telah mengeluarkan ranking Indeks Kompetitif. Jadi pada tahun ini, IMD telah merankingkan Malaysia di tempat ke 10 daripada 58 buah negara. Apa yang dapat kita banggakan daripada kedudukan ke 10 ini?

5. Kalau kita perhatikan ranking top 10, kita akan dapati negara-negara seperti Singapura, Hong Kong, USA, Canada dan Australia adalah nations of immigrants. Keadaan di seluruh dunia telah membuktikan bahawa negara immigran memang memiliki kelebihan dari segi best brain, kepelbagaian budaya, dan mentaliti untuk bekerja keras tanpa terlalu banyak politiking.

6. Ini antara punca utama mengapa negara seperti USA dan Singapura mampu maju dengan cepat.

7. Negara-negara seperti Taiwan, Sweden, Switzerland dan Norway pula adalah negara yang kecil saiznya. Negara-negara ini juga tidak pernah/(atau sekejap) dijajah oleh kuasa asing. Sejarah telah membuktikan pada kita bahawa penjajahan yang terlalu lama sehingga beratus tahun telah berjaya menghancurkan 'self-belief' rakyat di negara yang dijajah.

8. Sebab itu Jepun dan Germany mampu bangkit dengan cepat selepas kalah perang kerana bangsa mereka mempunyai keyakinan diri yang sangat tinggi.

9. Malaysia adalah satu-satunya nation of indigenous/natives yang ada sejarah penjajahan yang cukup lama tetapi masih mampu menjadi kompetitif berbanding dengan negara-negara lain seperti UK, Jepun, Germany, New Zealand dan Korea Selatan.

10. Negara Islam yang paling hampir kedudukan dengan Malaysia ialah Qatar (15). Yang lain jauh ketinggalan atau tidak masuk dalam senarai. Apa maknanya di sini? Malaysia adalah the most outstanding modern Islamic nation. (Itupun kalau tak ada yang nafikan kita negara Islam lah.)

12. Jadi Malaysia mempunyai kelebihan untuk menarik masuk 'petrol-dollar' pak-pak arab ke negara kita.

13. Seterusnya di antara top 25, hanya China yang mempunyai pendapatan per kapita lebih rendah daripada Malaysia. Negara-negara lain pendapatan per kapita lebih tinggi. Bermakna mereka lebih kaya. Namun Malaysia masih mampu sekompetitif mereka, if not lagi bagus.

14. Cuba bayangkan di mana kedudukan Malaysia sekiranya negara kita lebih kaya.

15. Apapun, ranking ini masih boleh berubah tahun-tahun akan datang. Saya pun akui masih banyak yang perlu dilakukan. Jadi cabarannya ialah untuk kekal konsisten dan menjadi lebih bagus.

16. Oh ye, kepada yang masih skeptikal- sebenarnya kita pernah berada di kedudukan yang teruk. Sudah tentu ia berkaitan dengan kepimpinan pada masa itu. Sila perhatikan di tahun 2007,2008,2009 di mana kita berada. Daripada kedudukan ke 28, Malaysia semakin naik anak tangga ke 23 ke 19 dan ke 10. Kalau kita boleh percaya ranking FIFA, kenapa tidak ranking IMD? Sebab ia membanggakan negara kita?

17. Masih nak jadi thick-skulled?


Kepada media tempatan- jangan terima sesuatu maklumat itu as a cold fact. Buat kajian dan analisis. Nak bodek pun bodek cerdik. Bukan cerdik bodek.

Kotak Pertanyaan

Gua lupa gua pernah main benda ni. Masa tu ingatkan takde soalan, jadi gua pun pura-pura anggap benda ni tak pernah wujud.

Tapi bila hari ni gua check balik boleh tahan jugak soalan yang datang.

Yang paling gua suka ialah soalan-soalan ni tak serius sangat. Banyak yang santai-santai. Baguslah- semua benda nak serius giler apa?

Kepada sesiapa yang ada nak tanya gua- sila klik sini atau pergi tengok kotak sebelah tu.

Terima Kasih