Tuesday, June 23, 2009

Perang, Ah Long dan nilai ketimuran

PERANGI AH LONG- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 22 Jun - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein mengisytiharkan perang ke atas ah long hari ini.

Beliau menegaskan, fenomena ah long tidak boleh diterima sama sekali apalagi dibiarkan menular kerana ia adalah jauh daripada nilai ketimuran.

''Saya beri amaran sekeras-kerasnya kepada ah long. Saya nyatakan dengan tegas di sini bahawa saya mengisytiharkan perang terhadap ah long.

********************************************************************************************

1- Perang datang lagi. Kali ini perang terhadap Ah Long. Sebulan yang lepas perang juga telah berlaku. Ketika itu perang terhadap Mat Rempit. Entah apa yang jadi kepada perang itu tidak pula diketahui. Mat rempit masih steady. Mat peragut masih banyak.

2- Nampaknya cara terbaik bagi menyelesaikan sesuatu masalah yang berlaku di negara kita sekarang ialah dengan berperang. Pak-pak menteri akan turun padang, jalan 20-30 minit dan buat sidang akhbar.

3- Dalam sidang akhbar, menteri akan cakap berdegar-degar dan mengutuk 'sekeras-kerasnya'. Entah apa yang keras, tidaklah saya nampak. Siapa tahu? atau nampak?

4- Esoknya, media akan menyiarkan berita amaran 'keras' dan perang ini di muka-muka depan. Perkara ini akan terus dimainkan sehingga 2-3 hari. Adakah ini untuk menunjukkan pak menteri buat kerja? Saya tidak tahu. Saya bukan ahli politik. Saya bukan sesiapa.

5- Mungkin ini kaedah terbaru bagi mendapatkan sokongan. Sekolah-sekolah politik di dunia sila ambil perhatian. Perkara ini boleh dijadikan sebagai modul baru. Tidak perlu pening untuk mengajar modul ini dalam bahasa apa kerana ia tidak tertakluk di bawah PPSMI.

6- Lepas perang, apa jadi? Selalunya perang akan membawa kepada lebih banyak kerosakan. Amat jarang perang dapat menyelesaikan sesuatu masalah. Malah perang menambahkan lagi masalah yang ada.

7- Kita perlu sedar perang merupakan rundingan yang gagal. Perang merupakan langkah terakhir yang diambil selepas langkah-langkah sebelumnya gagal dan menemui jalan buntu.

8- Adakah kerajaan telah mengkaji mengapa orang ramai meminjam daripada ah long? Adakah kerajaan sedar punca utamanya adalah kerana keengganan pihak bank dalam memberi pinjaman? Adakah kerajaan telah cukup berusaha dalam memaksa bank melonggarkan syarat pinjaman?

9- Mengapa masih ramai yang meminjam daripada Ah Long? Apa yang Ah Long 'ada' yang tiada pada bank-bank? Adakah Pak menteri tidak ingin menyiasat?

10- Atau mungkin berperang adalah budaya kita- budaya yang penuh dengan nilai ketimuran. Siapa tau........

Bayar untuk keselamatan? (updated)

(Aku tersilap. Yang aku maksudkan bukan penswastaan tetapi ganjaran. Ada perbezaan antara keduanya. Maaf)

Kadar jenayah makin meningkat. Rogol, bunuh orang, pecah rumah dan ragut makin hari makin banyak. Polis buat kerja ke tak ni?

Polis kata 'tak cukup orang'. Tapi..........

Tangkap orang berhimpun menentang ISA- laju je. Tapi buat report pecah rumah- hampeh.
Tangkap orang jual CD cetak rompak- cepat je. Tapi masalah ah long- tak setel-setel.

Cukup orang ke tak ni?

Tiba-tiba ada idea best datang masa sibuk ulangkaji pelajaran.

Polis ni manusia jugak kan? Manusia ni suka kat duit kan? Duit ni mampu membuatkan orang lagi semangat kan?

Macam mana kalau polis dibayar bagi setiap penjenayah yang dicekup? Mesti ramai polis yang berlumba-lumba nak cari orang jahat kan? Siapa tangkap pencuri, dibayar RM200 ke. Siapa tangkap perogol, dibayar RM311 ke. Amacam?...

Ps: idea di luar kotak. Mungkin betul mungkin salah. Apa kata anda?