Wednesday, May 27, 2009

Jom Bincang!

TOLAK KOMUNISME- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 25 Mei – Datuk Seri Dr. Rais Yatim mahu sentimen bahawa komunisme mempunyai nilai-nilai nostalgia dan positif dilupuskan sama sekali dalam pemikiran seluruh rakyat Malaysia.

Sambil menyuarakan rasa amat terkejut dengan tindakan pihak tertentu yang cuba membangkitkan sentimen itu, beliau mengingatkan bahawa adalah satu bencana kepada negara ini jika ada pihak cuba menggalakkan kemunculan semula komunis di Malaysia termasuk menerusi media cetak dan blog.

‘‘Pada masa ini jelas menampakkan seolah-olah ada rangkaian untuk membawa masuk (bekas pemimpin Parti Komunis Malaya) Chin Peng ke Malaysia dengan cuba membuat penilaian dan peranan baru terhadapnya.

__________________________________________________________________

Hari ini mari kita berbincang tentang gerakan komunisme. Adakah komunisme sesuatu perkara yang benar-benar jahat dan teruk? Atau sebenarnya komunisme ini lah yang mendesak British memberikan kemerdekaan kepada negara kita?

Basuh Baju mengajak para pelayar dan pembaca memberikan pandangan masing-masing. Tiada pihak yang benar mahupun salah. Benar dan salah itu berbeza mengikut perspektif kita. Apa yang penting bagaimana kita menerima sesuatu pandangan orang lain dalam menegakkan pandangan kita.

Selamat Berdiskusi!