Sunday, August 16, 2009

Kebebasan bersuara dan hak untuk bersuara

AMENDANYA KEBEBASAN BERSUARA NI? TAK FAHAMLAH...........

1- Begitu ramai yang berselindung di sebalik nama 'kebebasan bersuara' apabila cuba menyuarakan pendapat. Semakin mengarut dan mencarut pendapat itu, semakin kuat mereka akan menjerit mengenai kebebasan bersuara.

2- Selalunya mereka yang berbuat begini ialah mereka yang tidak tahu untuk mempertahankan pendapat mereka. Apa yang mereka boleh lakukan untuk melepeaskan diri ialah dengan hanya berkata 'ini kebebasan bersuara. Setiap orang bebas untuk bersuara.'

3- Benarkah kebebasan bersuara itu wujud?

4- Sebenarnya tidak wujud kebebasan bersuara di dunia ini. Pergilah ke mana-mana negara sekalipun. Kebebasan bersuara tidak pernah ada. Ia hanyalah suatu fantasi dan angan-angan.

5- Tidak percaya? Pergi ke Amerika (negara bebas) dan sila jerit yahudi patut dihapuskan di bumi ini. Pergi ke eropah dan cakap di khalayak ramai yang holocaust hanya mitos. Pergi ke negara arab, cuba jerit Nabi Muhammad ialah pengganas. Pergi ke Malaysia dan cakap kat orang melayu bahawa raja melayu patut dihapuskan. Apa yang akan kita dapat?

6- Kalau masih tidak yakin- sila bayangkan ada seorang datang kepada anda dan berkata 'mak ayah kau bacul'. Masa ni mesti rasa macam nak pelempang je mulut dia. Tapi tiba-tiba dia sengih dan cakap 'rilekslah bro. Ini kebebasan bersuara.' Masih nak kata kebebasan bersuara itu ada? Karutlah........

7- Yang patut kita fahami ialah hak untuk bersuara. Setiap manusia berhak untuk bersuara. Setiap warga ada hak untuk menyuarakan pendapatnya. Setiap insan ada hak untuk meluahkan pandangannya. Namun hak ini tidak datang dengan kebebasan. Hak untuk bersuara tidak bermakna kita boleh bersuara tentang apa sahaja di minda kita. Masih ada perkara yang kita terikat untuk tidak bercakap bebas.

8- Ada perbezaan yang jelas di antara kebebasan bersuara dan hak untuk bersuara. Sila fikir dan fahami. Jangan nanti bila nak bersuara nampak macam sombong bodoh. Sudahlah tidak tahu, nak marah-marah pulak bila dah salah.

9- Ingat, kita ada hak untuk bersuara di muka bumi ini tetapi kita tidak ada kebebasan bersuara dalam hidup.

10- Ingat, ini tidak bermakna kita tidak boleh bercakap langsung tentang apa-apa perkara. Tetapi bukan semua perkara boleh kita ucapkan. Apa yang boleh dan apa yang tidak- itu yang menjadi persoalan. Namun yang pasti- cakaplah dengan menggunakan akal. Bukan lutut.