Saturday, October 10, 2009

2 Cadangan untuk Barisan dan Pakatan

PILIH TEE KEAT ATAU SOI LEK?- Utusan Meloya

HARI ini, 2,337 perwakilan MCA akan melaksanakan tanggungjawab mereka dalam menentukan masa depan parti, komponen kedua terbesar dalam Barisan Nasional.

**********************************************************

MCA ada krisis kepimpinan? Tidak!

Krisis sebenar MCA adalah parti ni dah tak dapat sokongan orang cina. Tapi kenapa perlu tarik sokongan cina je? Tak boleh tarik sokongan bangsa lain?

MIC, Gerakan, PPP pun bukannya ada krisis pimpinan. Tapi krisis sokongan.

Bagaimana kalau semua parti-parti komponen ni bergabung jadi satu parti khas untuk bukan melayu? Cina, India, India muslim, Eurasian- semua boleh masuk.

Ops, adakah ini cadangan rasis? Tidak. Ini cadangan realistik sebab bising macam mana pun UMNO tetap tak akan jadi multi-racial party. Kalau cadangan futuristik, UMNO berukar daripada United Malay kepada United Malaysia National Organization. Tapi nak capai futuristik, kena realistik dulu.

MCA, MIC, PPP, Gerakan bergabung jadi satu. Kemudian team up dengan UMNO. Amacam?

*************************************************************************
PAKATAN BOLEH 'SAHKAN' PERKAHWINAN- Berita Hairan

Hasrat Pakatan Rakyat untuk didaftarkan sebagai gabungan parti yang sah dibenarkan oleh Suruhanjaya Pilihanraya tanpa perlu menurut undang-undang sedia ada.

****************************************************************************

Sebelum ini Pakatan Rakyat kata tak boleh nak daftar sebagai coallition sebab kena ada 7 parti komponen. Sekarang SPR dan ROS kata boleh.

Tunggu apa lagi? Jadikan Pakatan Rakyat sebagai perikatan sah macam Barisan Nasional. Ada satu perlembagaan, ada kod dan etika dan ada persidangan. Barulah serius nak jadi kerajaan.

Jangan jadi macam cerita kabinet bayangan dulu. Berbuih-buih mulut kata nak tubuhkan tapi yang dibuat ialah Jawatankuasa sahaja.

Pakatan Rakyat- sebagai perikatan yang sah macam Barisan Nasional. Amacam?