Thursday, August 27, 2009

Apa yang penting?

Kita dikatakn dalam dunia kapitalis apa yang penting bukannya kerjsama. Sebaliknya apa yang penting ialah duit. Memang benar duit bukan segalanya. Tetapi segalanya memerlukan duit. Ini hakikat. Dalam hidup seharian kita, semuanya berkisar tentang duit.

Kita pergi kerja, buat kerja, mintak kerja, cari kerja- sebab nak duit kan? Mungkin ada yang kata sebab minat dan kerjaya. Tetapi tipulah kalau duit bukan faktornya. Kalau tak kenapa semua sibuk nak jadi doktor, engineer, arkitek, akauntan? Sebab gaji besar kan? Cuba kalau kerja arkitek gajinya macam orang kerani, tak adanya budak-budak ni sanggup tak tidur malam terkejar-kejarkan gelaran 'AR' tu. Samalah jugak dengan gelaran 'DR' mahupun 'IR'. Mungkin ada yang kata 'eh mana ada, ibu bapa yang suruh.' Ibu bapa kita pun suruh kita ambil bidang tu sebab bidang tu lumayan. Masyuk. Yelah, nama pun ibu bapa. Mesti nakkan yang terbaik untuk anak-anak.

Kita pergi sekolah, masuk kolej, daftar universiti- pun sebab duit jugak. Sebabnya bila kita belajar, kita dapat ijazah. Bila dapat ijazah, kita boleh kerja best-best. Kerja best-best dapat duit pun best. Sekali lagi, sebab duit jugak. Cuba kalau kita bagi pilihan kat budak-budak ni 'tak payah ada ijazah dah boleh kerja.' Tup tup universiti sunyi dan lengang. Tak ramai orang yang masuk ke universiti kerana ilmu. Betul, tak ramai.. Ilmu apanya kalau universiti dah macam kilang pekerja. Bukannya meneroka cabang ilmu yang baru. Pelajar bagi pandangan lain sikit- dah dikira salah. Tak ikut skemalah. Tak sama dengan bukulah. Pro-pembangkanglah.

Masa nak belajar pun duit jugak yang penting. Orang apply PTPTN- sebab nak duit bukan sebab hobi atau trend semasa. Samalah jugak kenapa pelajar mengejar biasiswa. Boleh jalanlah kalau ada pelajar nak biasiswa kerana alasan 'saya ingin menyumbang kepada negara....bla bla bla....'. Ini tipu besar. Kalau biasiswa tu tak datang dengan duit, harapanlah orang nak mintak.

Itu belum kira lagi kenapa ramai orang bercerai- sebab kebanyakannya tak cukup duit. Kenapa orang sekarang kahwin lambat- sebab nak tunggu duit cukup dulu. Kenapa orang melacur, merompak, mencuri. memeras dan menipu- sebab nak dapat duit dengan cara senang atau dah tersepit.... Kenapa itu, kenapa ini..Pendek kata- duit adalah numero uno, nombor satu.

Sekali pandang bunyinya cukup negatif kan?

Sebenarnya tidak juga. Duit adalah motivasi kepada setiap manusia di muka bumi ini. Duit adalah penggerak. Duit adalah pendorong. Tanpa duit, manusia tidak ada sebab untuk melakukan sesuatu. Yelah, nak kejar apa lagi dalam kehidupan seharian. Buat apa pergi kerja susah-susah dan sesak-sesak. Buat apa belajar sakit kepala sampai tak tidur. Baik buat tak tahu dan jadi malas. Setidak-tidaknya duit menjadi sesuatu alat untuk dikejar.

Okey, orang muslim yang berpandangan sempit mesti akan kata 'kita diciptakan di muka bumi ini untuk beribadahlah. Bukan duit!' Yelah, mencari rezeki (duit) juga adalah ibadah. Kalau tak, macam mana nak bayar zakat. Zakat hanya boleh dibayar jika ada keuntungan. Keuntungan itu duitlah. Lagi satu, tak cari duit, mana nak cekau duit untuk sedekah.

Ikut hierarki Moslow pun, manusia ni memang perlukan penghargaan peribadi. Dalam bahasa omputih kita sebut personal gains. Nak tak nak dalam diri kita memang ada perasaan ingin mendapatkan sesuatu. Ingin dihargai. Ingin selesa. Ada yang nak kereta besar, rumah besar, makan besar dan dompet besar. Kalau tak ada duit, mana nak dapat semua benda ni?

Okey-okey. Aku tau mesti ada yang nak kata ' ha itulah masalahnya. Semua orang nak benda besar-besar. Mana cukup nak puaskan nafsu manusia ni. Ingat sumber di muka bumi ni cukup ke?'

Betul. Tapi itu jenis orang yang tamak. Jenis balun tak tengok kiri kanan. Jenis tak fikir orang lain. Individualistik. Tapi adakah masalahnya ialah duit? Tidak. Ini masalah sikap. Bukan duit. Duit adalah alat sahaja. Diri kita sendiri yang menguruskannya. Maknanya terpulanglah pada diri. Betul cara kita belanja- betullah hasil. Salah cara kita belanja- salahlah akibatnya.

Ingat- jangan sampai jadikan duit sebagai tuhan. Itu sahaja. Ingat juga- duit bukan punca segala kejahatan. Puncanya ialah diri manusia. Dan duit bukan manusia. Kalau tak wujud duit pun, manusia tetap buat kejahatan.

Apa yang penting? Kerjasama? Duit? Salah. Yang penting ialah perangai diri sendiri.