Monday, March 9, 2009

Bahasa dan Gosipnya...

Manusia- suka atau tidak- pasti perlu untuk berfikir. Manusia yang tidak berfikir adalah sama seperti tin kosong. Pergi tersepak pulang terlanggar. Untuk berfikir, manusia memerlukan bahasa. Bahasa akan menerangkan sesuatu dan dari bahasalah sesuatu penyelesaian dapat difikirkan. Dari beribu-ribu macam bahasa di dunia ini, manusia akan berfikir menggunakan bahasa yang paling difahaminya. Ini akliah manusia.

Adalah perkara bangang jika seorang Bangla berfikir dalam bahasa Perancis untuk mencari jawapan 2+2 sama dengan berapa. Tidak mungkin juga seorang melayu berfikir dalam bahasa urdu untuk mengetahui apakah hasil campuran oksigen dan karbon sulfat. Penemuan dan penerangan tentang sesuatu ilmu pengetahuan pastilah dilakukan dalam bahasa si penemu itu.

Saya cukup yakin Leonardo Da Vinci berfikir dalam bahasa Itali ketika mereka bentuk Golden Horn. Begitu juga dengan idea Karl Max di dalam buku Das Capital- yang datang dalam bahasa German bukan bahasa Arab. Kemudian sila bayangkan Thomas Edison- si pencipta ulung Amerika- berfikir dalam bahasa Melayu ketika mencipta mentol. Kemungkinan kita sekarang dalam keadaan bergelap tanpa cahaya lampu.

Semua ini adalah kerana mereka berfikir di dalam bahasa yang mereka fahami- ertinya bahasa ibunda mereka. Bahasa yang dari kecik lagi mereka fasih.

Noktah Sebentar.

Heboh di sana sini tentang bahasa melayu di negara kita. Paling terbaru saya terdengar gosip-gosip mengenai PPSMI. Gosip ini telah 6 tahun berlarutan. Kejap hilang kejap muncul- betul-betul macam penjual VCD cetak rompak di Pasar Malam.

Lalu saya timbulkan satu persoalan: APAKAH TUJUAN UTAMA BAHASA INGGERIS DALAM SAINS DAN MATEMATIK?

Jawab ini dahulu, baru nak bergosip. Jika jawapannya untuk 'melahirkan pelajar yang kritis dalam ilmu pengetahuan...bla....bla...bla..supaya Malaysia dapat mencapai wawasan 2020..zzz..zzz..', maka saya kira PPSMI WAJIB dihentikan. Tidak perlu ada eeekkk sini oookkkk sana. Batal. Habis. Cukup. Tamat.

Ilmu pengetahuan hanya akan berkembang sekiranya manusia berfikir dalam bahasanya. Memaksa pelajar-pelajar berfikir menggunakan bahasa yang mereka tidak kuasai adalah perkara bangang. Ia samalah seperti memaksa penyu jantan bertelur.

Pelajar melayu yang dari kecik cakap bahasa melayu akan lebih mudah berfikir tentang sesuatu permasalahan sains. Begitu juga pelajar Cina hanya dapat mencari jawapan kepada soalan matematik yang kompleks dengan bahasanya. Kita perlu jujur akan hakikat manusia berfikir dengan bahasanya. Dari situ barulah idea-idea mengegarkan dunia dapat dihasilkan. Dan sejarah telah pun membuktikannya.

Noktah Sebentar.

Jika Leonardo Da Vinci, Karl Max atau Thomas Edison menjadi pelajar di Malaysia sekarang, sudah pasti selepas tamatnya SPM mereka akan membunuh diri kerana tidak dapat berfikir. Atau jika mereka masih hidup pun mereka pasti menulis sebuah buku. Dan tajuk buku itu ialah '3 Teknik Menjadi Pelajar Bijak Berfikir dan Soleh'. (BB)