Tuesday, November 10, 2009

Cuci The Musical


Siapa Kata Hasil Seni Kita Tidak Bagus?

Beberapa hari yang lepas saya telah pergi ke Istana Budaya untuk menonton teater Cuci The Musical. Bukan sekali tetapi dua kali.

Kali pertama saya menonton tidak ramai yang datang. Hanya tempat duduk kelas kedua yang penuh. Kelas pertama dan ketiga lengang. Bila teater selesai, siap boleh bergambar dengan Vanidah Imran lagi tanpa perlu bersesak-sesak. Bayangkan betapa tak ramainya yang datang. Tapi ini sambutan di minggu perta
ma. (Lebih kurang hari kedua persembahan).

Namun segalanya berubah pada minggu ketiga iaitu pada hari kedua terakhir teater ini berlangsung. Teater ini telah full house, penuh dan sold out. Kali ini jangan kata nak bergambar, nak kenyit mata kat Vanidah Imran pun tak dapat. Punyalah ramai.

Jadi. Apa yang dapat kita pelajari dari sini?

1) Barang bagus pasti akan diterima merentasi warna kulit dan fahaman agama. Kali pertama saya datang rata-rata orang melayu yang menonton. Kali kedua keadaan terbalik. Lebih ramai warga Cina, India malah euroasian berbanding dengan orang melayu. Ini menunjukkan sikap prejudis terhadap produk dan barang orang melayu boleh diatasi dengan meningkatkan kualiti bukan kuantiti. Lagipun orang bukan membeli sesuatu produk berasaskan bangsa dan agama sebaliknya m
elihat kepada kualiti.

2) Kualiti sahaja tidak cukup tanpa jenama. Cuci The Musical ialah jenama yang telah diperkenalkan melalui filem Cuci. Bayangkan kalau teater ini diberi judul Basuh Baju The Musical. Konfem bagi tiket free pun orang tak datang... Sebenarnya itu juga masalah produk-produk Malaysia. Ada kualiti tapi tak dapat dijual sebab tiada jenama. Senang je nak ada jenama, buat iklan yang kreatif dan catchy. Bukannya buat iklan bosan macam iklan kat RTM.

3) Seni ialah medium terbaik untuk memupuk perpaduan. T
ak guna buat perlancaran logo 1Malaysia di stadium kemudian paksa budak-budak sekolah datang. Itu kerja sia-sia. Bikin pelajar naik angin je. Adalah lebih baik kerajaan bikin filem, teater dan muzikal. Tapi pastikan jangan bagi politikus yang handle sebab politikus hanya akan hasilkan seni yang menjual diri mereka bukan hasil seni yang boleh 'dijual' kepada warga.

4) Kita perlukan lebih banyak hasil seni (baca: hiburan) yang mampu buatkan kita berfikir. Setidak-tidaknya hiburan yang bijak. Bukan membodohkan. Afdhlin Shauki mungkin the next P.Ramlee. Dan Hans Isaac, AC Mizal dan Awie adalah the next Bujang Lapok.

5) Vanidah Imran lagi cantik dari Rosmah Mansor.


Terima Kasih.

Betul tak gua cakap? Cun kan..