Tuesday, March 30, 2010

Model Ekonomi Baru- bahagian 2

Walaupun selama dua dekad ekonomi kita berjaya kerana berasaskan kepada gaji tenaga pekerja yang murah dan kos sara hidup yang rendah, tetapi model ini perlu diubah. Kenapa?

PERSAINGAN DARI NEGARA YANG LAGI MURAH

Malaysia merupakan destinasi pelaburan utama di Asia bagi para pelabur sekitar tahun 1990-an. Hal ini kerana kos kita murah berbanding dengan negara-negara Asia yang lain. Tetapi seawal tahun 2000 muncul negara yang lebih murah seperti China, India, Vietnam dan Indonesia. Gaji tenaga pekerja di China sahaja serendah USD100 (RM350). Jadi bagaimana Malaysia hendak bersaing? Takkan nak rendahkan gaji yang sudah sedia rendah?

Senang cerita, tidak ada gunanya hendak bersaing dengan China, India dan Vietnam dari segi kos pekerja. Pelabur asing tetap memilih negara mereka. Ia ibarat bersaing dengan Manchester United untuk memenangi Premier League.

PENDAPATAN PEKERJA SEMAKIN RENDAH

Seterusnya apa yang berlaku ialah tenaga kerja asing mula dibawa masuk. Syarikat di Malaysia ingin merendahkan lagi kos perniagaan mereka. Mereka ingin sama kompetitf dengan syarikat yang melabur di China, India dan Vietnam. Ini sekaligus mengakibatkan 3 juata warga asing bekerja di negara kita.

Secara tidak langsung, obsesi terhadap tenaga buruh asing telah menyebabkan taraf pendapatan kesemua pekerja tidak meningkat. Lagi teruk, ia menjadi semakin rendah. Logiknya, kenapa perlu membayar gaji RM2500 untuk seorang jurutera Malaysia kalau dengan jumlah yang sama boleh mendapat 2 orang jurutera dari Indonesia? Oleh itu rakyat Malaysia menghadapi dilema sama ada tidak dapat pekerjaan atau dibayar dengan rendah seperti tenaga kerja asing.


KOS SARA HIDUP MENINGKAT

Selama berdekad lamanya, rakyat Malaysia membeli barang=barang harian di bawah harga yang sebenar. Ini kerana kerajaan mengsubsidi harga barangan tersebut. Perkara ini untuk memastikan kos sara hidup tidak tinggi. Selama berdekad lamanya strategi kita begini.

Tetapi di tahun 2007 harga komoditi makanan seperti gandum, gula, beras dan daging telah meningkat. 'Terima kasih' kepada para spekulator di Wall Street yang menjadikan makanan sebagai objek untuk berjudi dan membuat untung. 'Terima kasih' juga kepada kegilaan para petani yang menanam jagung untuk bio fuel kereta dan bukan untuk perut manusia.

Pada masa yang sama penduduk di muka bumi ini semakin bertambah, bermakna permintaan meningkat. Cuaca yang tidak menentu seperti kemarau pula menyebabkan produktiviti berkurangan.

Kesan daripada kesemua perkara ini ialah makanan menjadi semakin sedikit . Dan lebih teruk lagi makanan yang sedikit jumlahnya ini menjadi semakin mahal.

Di Malaysia, kalau dahulu kerajaan mengsubsidi sebanyak 80 sen bagi memastikan harga tepung gandum kekal RM1.15/kg, kini dengan subsidi 80 sen, harganya telah meningkat kepada RM1.35/kg. Jika sebelum krisis makanan, harga gula ialah RM1.20 tetapi selepas krisis RM1.40. Jangan salah sangka- subsidi tidak ditarik. Tetapi sekalipun subsidi masih diberi harga barangan tetap meningkat. Melainkan kerajaan menambah jumlah subsidi.

Bayangkan perkara yang sama berlaku kepada hampir semua barangan makanan. Harga beras naik, harga minyak masak naik, harga ayam naik- senang cakap hampir kesemua harga barangan naik. Mana tidaknya kos sara hidup meningkat. Dulu beli barang dapur RM500 sebulan tetapi sekarang RM700 pun tak cukup.

Tidak cukup dengan itu, kos bahan api juga meningkat dengan gila dari tahun 2003 hingga 2008. Kalau dulu satu tong hanya USD15-USD25 tetapi semenjak 2003 harganya mula melepasi USD30 hinggalah kepada USD120 pada 2008. Ini menyumbang kepada kenaikan kos pengangkutan sepeti bas awam dan juga kos tenaga seperti elektrik.

Sekali lagi perkara ini menyebabkan kos sara hidup kita meningkat. Perkara ini masih tidak banyak berubah hingga ke hari ini.

KESIMPULAN

Ini adalah punca mengapa model ekonomi kita sekarang sudah tidak boleh diguna pakai. Kalau nak berasaskan tenaga kerja yang murah- ada lagi yang murah. Malah jauh lagi murah. Kalau nak memastikan kos sara hidup rendah- subsidi perlu ditambah bukan setakat dikekalkan. Tetapi adakah kerajaan cukup duit? Kita bukan negara kaya. Pelaburan pun saban tahun berkurangan.

Nak struktur subsidi supaya kos berkurangan, ramai yang menentang multi-tier petrol scheme sehingga ia dibatalkan. Nak tambah pendapatan kerajaan supaya boleh tampung kos subsidi pun ramai yang marah. Contohnya seperti GST dan real property gains tax. (Inilah akibat jika kerajaan tiada kredibiliti. Buat perkara yang popular- kena perlekeh. Buat perkara yang tak popular- lagilah kena tibai.)

APA YANG BOLEH DILAKUKAN?

Jadi solusinya kita perlu merubah model ekonomi sekarang. Kerajaan kena cari source of income yang baru. Sektor lain yang menyediakan pekerjaan bergaji tinggi perlu diperhebatkan. Contohnya seperti sektor kewangan, ICT dan minyak&gas.
Dengan cara ini pendapatan rakyat boleh ditingkatkan. Secara tak langsung zaman starting gaji graduan RM1500 akan berlalu.

Kalau dulu kita cuba menarik pelaburan dari Coca Cola, Intel dan Mercedes, sekarang sudah tiba masanya kita wujudkan our own Coca Cola, Mercedes dan Intel. Keghairahan menarik pelabur asing perlu digantikan dengan keinginan memperhebatkan pelabur tempatan. Jika kerajaan boleh memberi soft loan RM700 juta kepada syarikat asing buat Legoland di Nusajaya, kenapa tidak memberi soft loan kepada 500,00 SME di negara kita?

Gaji minimum untuk pekerja-pekerja di ladang, kilang dan buruh binaan juga adalah satu kemestian bukan lagi satu pilihan. Zaman pekerja dibayar ciput perlu dihentikan. Dengan ini kebergantungan terhadap pekerja asing boleh diatasi.

Dan yang paling penting, rakyat Malaysia kena bersedia dengan kos sara hidup tinggi jika mahukan pendapatan tinggi. Kalau nak pendapatan macam rakyat Singapura dan Jepun, kos sara hidup pun kenalah seperti Singapura dan Jepun juga.

Tak gitu?