Sunday, May 24, 2009

Antara rokok, cukai, bersenam dan kotaknya


Apa kata anda? Timbang-timbangkan perkara berikut:

1- Negara-negara membangun seperti Malaysia, China, India menyumbang kepada 70% perokok di seluruh dunia. China dengan 320 juta dan India 120 juta.

2- Negara-negara maju seperti Amerika dan Britain mengalami penurunan jumlah perokok. 56% rakyat Amerika merokok pada 1955 tetapi pada 2007 telah mencatat 25.5%. Britain pada 1974 mencatat sebanyak 51% kini sudah menurun kepada 28%.

3- Malah jiran kita Singapura juga mengalami penurunan dari segi jumlah perokok. Satu persoalan menarik: Mengapa negara-negara maju semakin kurang perokok? Adakah ini berkaitan dengan kehidupan yang lebih baik?

4- Ketiga-tiga negara ini memiliki jaringan infrastruktur sukan dan sosial yang bagus. Padang di sana sini. Laluan jalan kaki dan tempat rekreasi begitu banyak. Tanah lapang di tengah kawasan perumahan tidak diambil untuk membina bangunan sebaliknya dijadikan pusat beriadah.

5- Adakah kerana itu rakyat mereka semakin mengamalkan hidup sihat dengan bersenam? Mungkin dengan bermain bola sepak, berjogging, dan pergi ke Gym boleh membantu mengatasi masalah rokok? Atau sebenarnya merokok sebenarnya tidak membahayakan asalkan kita mengeluarkan peluh?

6- Mengapa Malaysia tidak mempelajari daripada Amerika, Britain atau Singapura?

7- Malaysia? Mengharamkan iklan rokok di sana sini. Hasilnya? Cukai berbilion ringgit hilang.

8- Malaysia? Melancarkan kempen Tak Nak. Hasilnya? Poster cantik yang menempek di dinding bangunan.

9- Malaysia? Naikkan cukai rokok setiap kali Bajet dibentangkan. Hasilnya? Harga rokok 7.5 kali ganda lebih mahal daripada harga akhbar.

10- Malaysia? Letak imej ngeri di kotak rokok. Hasilnya? Perokok membuat koleksi peribadi yang disusun di atas meja.

11- Satu cadangan untuk parti politik yang tidak sabar menubuhkan kerajaan. Sila perjuangkan 'harga rokok murah' sebagai manifesto anda. Mungkin dengan cara ini sudah boleh menubuhkan kerajaan tanpa perlu berketuanan atau melompat parti.

ps: Saya tidak merokok.