Friday, December 18, 2009

GTP- satu harapan baru

kredit gambar untk TMI

Idris Jala wajar diberikan kredit. GTP atau Government Transformation Programme benar-benar cool.

Bayangkan lapan makmal diwujudkan dan setiap satunya ditugaskan untuk tujuan tertentu. Ada makmal untuk memerangi jenayah, ada makmal untuk kemiskinan tegar dan ada makmal untuk pengangkutan awam. Dan dalam makmal itu, pegawai-pegawai kerajaan serta pakar-pakar akan bereskperimentasi dengan data, statistik dan kajian dalam mencari penyelesaian.

Hasilnya ialah lebih 7000 aktiviti, 2000 projek dan 100 program dihasilkan. Dan kesemuanya dipertontonkan kepada orang ramai selama dua hari. Kritikan dan cadangan daripada orang ramai juga diambil.

Selepas melihat sendiri GTP, saya berasa sedikit optimis dan mempunyai harapan baru kepada kerajaan. Oh, ini bukanlah kerana diconvert atau dibrainwash. Tetapi sesiapa yang pergi pasti akan mempunyai perasaan sedemikian.

Menteri-menteri tidak ramai yang turun. Ini bagus kerana akan memberi peluang kepada pegawai kerajaan sendiri untuk menerangkan kepada kita. Kalau menteri atau ahli politik yang bagi talk- memang cakap pusing-pusingla. Last-last asyik ulang benda yang sama.

Buat pertama kalinya kerajaan menggariskan apa yang patut dan akan dibuat untuk transform. Selama ni kalau kita baca di akhbar dan media- semua dasar kerajaan tidak jelas. Setakat atas angin sahaja. Tetapi berbeza dengan GTP yang benar-benar 'go in detail'.

Ramai juga profesional yang turun. Orang biasa pun ada malah rakyat pedalaman turut dibawa datang. Ada situasi yang sangat mengharukan bila melihat sendiri pegawai-pegawai kerajaan bersedia mendengar dengan khusyuk apa yang cuba disampaikan oleh orang kampung. Memang betul era Government Knows Best dah berlalu.

Rasanya inilah yang dikatakan politic of hope. Bukan politic of fear. Kita dapat menilai dan melihat sendiri apa yang di'offer' oleh kerajaan. Alangkah bagusnya jika Pakatan juga tampil dengan idea dan cadangan mereka. Mungkin masing-masing boleh saling melengkapi satu sama lain. Orang ramai pun boleh lihat siapa lagi bagus bukan siapa lagi teruk.

Ramai penulis blog yang mempunyai idea-idea hebat. Rata-ratanya pun golongan muda. Tetapi agak sayang apabila idea mereka tersekat di blog sahaja. Hari GTP adalah peluang untuk mereka menyuarakan idea. Saya tidak pasti berapa ramai yang datang tadi adalah blogger. Tetapi golongan muda agak ramai.

Di akhirnya kita semua perlu menjadi sebahagian daripada penyelesaian bukannya sebahagian daripada masalah. Bukankah ini manifestasi daripada 'kebaikan bersama?'

Tabik untuk Idris Jala.


ps: tahniah juga untuk pasukan bola sepak Malaysia.