Wednesday, April 29, 2009

Ada ke orang nak dengar dan ikut?

EMPAT ANJAKAN PARADIGMA- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 28 April - Datuk Seri Najib Tun Razak menggariskan empat anjakan paradigma modenisasi yang perlu dilaksanakan oleh sektor perkhidmatan awam bagi mencapai kejayaan pada alaf baru.

RAKYAT PERLU BERTERAS ILMU CAPAI KEJAYAAN- Berita Hairan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, rakyat perlu mempunyai minda terbuka yang berteraskan pendidikan dan pengetahuan sebagai satu nilai dan mercu kekuatan.

Selalu kita dengar pemimpin kita berkata begini. Boleh kata setiap hari. Berita-berita begini (berita ke?) akan terpampang di muka depan besar-besar. Berita ini cukup gah. Selalunya akan tertulis ayat-ayat KBSM seperti 'ke arah tamadun bangsa yang unggul lagi gemilang' atau 'mengembalikan kehebatan umat'.

Tapi hairan. Lepas sehari, berita ini hanya tinggal berita. Keadaan masih sama. Tidak berubah. Tamadun masih tidak dibina dan maju. Umat masih mundur. Jadi, apa motif berita-berita ini ditaruk?

Aadakah kerana yang bercakap itu seorang PM? hahaha Nak lagi pelik, ucapan ini akan dibaca dari teks. Dan teks ini akan dikarang dahulu. Jadi, bila dah baca teks, sah-sahlah bosan. Bila bosan, kena pulak paksa datang dan dengar ucapan ini. Esoknya benda bosan paksa ini menjadi berita utama negara. Gila kan?

UMNO bakal berubah?

KELAB VETERAN UMNO MOHON SAYAP KEEMPAT

KUALA LUMPUR 29 April – Kelab Veteran UMNO yang bermesyuarat hari ini memutuskan untuk memohon status sayap keempat parti itu. - Utusan Meloya

Hahaha cuba teka siapa akan jadi ketua kelab veteran ni?

Tak habis-habis nak tuakan negara ini. Cukuplah dulu masa muda-muda dah tadbir negara. Hidup ini bukan untuk orang tua sahaja. Kami orang muda juga mahu hidup.

Nanti bila dah jadi sayap, nak mintak jawatan menteri pulak. Tengok-tengok dapat Menteri Belia dan Sukan.. hahahaha

Utusan wajib disunatkan sekali lagi


Utusan wajib disunatkan sekali lagi.

Inilah kesimpulan yang dapat saya lakukan selepas menjadi hakim pertandingan Debat Antara Sekolah Malaysia baru-baru ini. Pandangan ini amatlah wajar memandangkan dosa yang telah dilakukan Utusan kepada rakyat di negara kita. Utusan pada hari ini telah memandulkan fikiran para pelajar. Utusan juga telah mencabul intelektual para hakim. Utusan turut meracuni jalur pandangan penonton-penonton yang datang.

Apa yang saya cuba timbulkan ialah bagaimana pandangan rasis sempit yang cuba diperjuangkan oleh Utusan telah berjaya menerobos masuk ke dalam minda mereka. Pandangan mengenai Ketuanan Melayu telah mula tertanam di fikiran mereka. Sepanjang menjadi hakim ,situasi ini saya kira sangat membimbangkan. Saya sedikit risau generasi muda kita akan menjadi generasi Utusan- sama seperti generasi orang tua kita.

Untuk bukti, mari saya sertakan beberapa contoh.

Contoh pertama: Usulnya mengenai orang melayu semakin terancam. Saya sudah ketawa terbahak-bahak apabila hujah papan tanda di Pulau Pinang dikeluarkan. Gila. Sejak bila papan tanda yang tidak dimelayukan ini menjadi ancaman kepada orang melayu? Nak jadi lebih kelakar- hakim di sebelah saya turut bersetuju dengan hujah ini. Malah katanya hujah mengenai ladang babi patut dikeluarkan juga. Gila. Waktu ini, ingin sahaja saya lempang cikgu di sebelah saya ini. Tetapi memikirkan dirinya sudah berumur- saya batalkan hasrat itu.

Contoh kedua: Usulnya mengenai sistem kuota di Malaysia. Saya sangat terkejut dengan kenyataan 'kaum cina akan menghalau orang melayu jika tidak ada sistem kuota' yang terpacul dari mulut pendebat. Saya jangkakan pihak lawannya akan bangun membidas dengan hujah yang lebih bagus. Tetapi yang keluar ialah 'sistem kuota ini perlu kerana orang melayu merupakan tuan di tanah ini.' Sekali lagi gila! Adakah ini yang wujud di fikiran anak muda negara kita? Ketika sesi komen, 2 hakim yang lain boleh mengatakan sesi perdebatan ini sengit dan berilmu. Mahu sahaja saya hantukkan kepala ke dinding kerana susuk yang bercakap itu ialah pensyarah.

Satu pertanyaan: Dari mana contoh-contoh ini datang? Utusan atau Tukar Tiub? Jawapannya pastilah Awang Selamat Utusan..hahaha

Masih tak percaya Utusan wajib disunatkan sekali lagi? Siapa tidak percaya sila bisik-bisik dengan Awang Selamat.

Ps: Maka dengan ini saya benarkan jika ada sesiapa yang ingin mengambil segala berita ruangan perestroika untuk ditaruk di blog mereka. Biarlah segala kebodohan Utusan dapat ditelanjangkan.