Wednesday, April 29, 2009

Ada ke orang nak dengar dan ikut?

EMPAT ANJAKAN PARADIGMA- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 28 April - Datuk Seri Najib Tun Razak menggariskan empat anjakan paradigma modenisasi yang perlu dilaksanakan oleh sektor perkhidmatan awam bagi mencapai kejayaan pada alaf baru.

RAKYAT PERLU BERTERAS ILMU CAPAI KEJAYAAN- Berita Hairan

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata, rakyat perlu mempunyai minda terbuka yang berteraskan pendidikan dan pengetahuan sebagai satu nilai dan mercu kekuatan.

Selalu kita dengar pemimpin kita berkata begini. Boleh kata setiap hari. Berita-berita begini (berita ke?) akan terpampang di muka depan besar-besar. Berita ini cukup gah. Selalunya akan tertulis ayat-ayat KBSM seperti 'ke arah tamadun bangsa yang unggul lagi gemilang' atau 'mengembalikan kehebatan umat'.

Tapi hairan. Lepas sehari, berita ini hanya tinggal berita. Keadaan masih sama. Tidak berubah. Tamadun masih tidak dibina dan maju. Umat masih mundur. Jadi, apa motif berita-berita ini ditaruk?

Aadakah kerana yang bercakap itu seorang PM? hahaha Nak lagi pelik, ucapan ini akan dibaca dari teks. Dan teks ini akan dikarang dahulu. Jadi, bila dah baca teks, sah-sahlah bosan. Bila bosan, kena pulak paksa datang dan dengar ucapan ini. Esoknya benda bosan paksa ini menjadi berita utama negara. Gila kan?

10 comments:

nami o fish said...

Teks ucapan 10 tahun sudah tu woit!

hahaha!

Aku suka tengok Soekarno berucap,tanpa teks ucapan pun dah berapi-api.

qishie said...

huu
tu la pasal..
depa tak berani nak speak without text..
takut tersalah cakap.
heee

fahmi said...

assalamualaikum.. kdg2 tanpa text pun leh tersilap cakap cik qishie.. text itu hanya ditulis oleh penulis, bukan mereka tulis pun.. rasanya depa xtw pun apa yg bakal mereka cakap... bile kat PC @ berucap, itulah baru 1st time tgok text itu..
nnt bile press tanya, tergagap.. tersilap.. terkeluarlah apanama.. mcm2 lah.. bahasa pun lintang pukang mcm cikguku kata dulu.. " awak ingat menteri tu pakar bahasa?"... jadi bile fikir2 balik.. text hanyalah text... bersifat kosmetik.. bahasanya bombastik.. tp sekadar plastik..

Mamai said...

Tu cuma propaganda agar nampak pemimpin kita ada idea demi memajukan rakyaat biar hakikatnya mereka menipu rakyaat

Seladang said...

Pemimpin Umno/Bn cakap pandai tapi pelaksanaan tak ada !

Dari Jalan Kopi said...

sukarno - manusia hebat bercakap
kerajaan malaysia - cakap nak hebat

ada beza?

buatlah apa saja asalkan yang baik

Ikhtilaf said...

gua klaka tgk gerombolan tpok tgn..

basuh baju suda membasuh..
suda rilek kah?..

Marniyati said...

Saya pernah terlibat sediakan teks ucapan seorang bekas PM suatu ketika dahulu. Sepenuh perasaan saya menulis, tetapi bila dibaca, hilang terus perasaan saya. Habis semua noktah dan koma dilanggar! Sedihnya..

Berkaitan anjakan paradikma itu, saya sangat bersetuju dengan Mamai. Memang betul, setiap kali mendengar ucapan 'orang besar2' di negara kita, yang masuk dalam minda hanyalah ayat "aku hebat".

Basuh Baju said...

nami: mungkin teks tu lebih dari 10 tahun.haha

qishie: takut tersalah cakap atau xreti cakap? haha

fahmi: w'salam, bila guna teks, nampak sgtla cakap bukan dari hati kan?

mamai: betul. konon2nya menteri kita bijak..

seladang: semua pemimpin begitu. tak kira parti apa. cakap pandai..

dari jalan kopi: tapi Najib, cakap pun tak pandai. dan tak hebat..haha

ikhtilaf: yang tepuk tangan tu pun bodek je. dan juga terpaksa..

Marni: patutnya cik marni yang baca teks tu..hehe

Did said...

punca Pak Lah tidur...
kahkahkah!