Sunday, May 3, 2009

Hanya 5000 boleh iring- mStar

PETALING JAYA: Dalam usaha mengawal persekitaran luar kawalan pada hari penamaan calon, parti-parti politik yang bertanding 'dilarang' membawa penyokong mengiringi calon tidak lebih daripada 5,000 orang.

Pendekatan itu akan dikuatkuasakan semasa pilihan raya kecil kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Penanti, Pulau Pinang bulan ini.

Satu pertanyaan: Nak kira penyokong macam mana nanti? Buat tol? atau pagar?

Satukan kaum melayu berpecah empat- mStar

'TUAH ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu'...itulah pepatah yang begitu sesuai dengan Ketua Penerangan Umno yang baru, Ahmad Maslan, 43.

Mengenai cabaran, Ahmad menggariskan aspek yang beliau akan beri penekanan.

Pertama menyatupadukan kembali orang Melayu yang telah berpecah empat iaitu Melayu Umno, Melayu PAS, Melayu PKR dan Melayu atas pagar.

"Cabaran utama adalah menyatukan Melayu sebagai bangsa induk selain mengakui hakikat kita bersama-sama dengan kaum Cina, India dan Bumiputera lain," ujar beliau.

"Mereka pernah menyokong UMNO dan bersatu di bawah kami. Kita menghormati pandangan itu dan akan mengembalikan sokongan mereka kepada UMNO," jelas Ahmad.

Adoi...letih betullah dengar kaset melayu bersatu ni. Dari zaman dulu lagi. Tak habis-habis melayu bersatu.

Mahathir dulu pun kata 'melayu bersatu'. Tapi hasilnya 'melayu mudah lupa.' Pak Lah pun kata Melayu perlu bersatu. Tapi hasilnya 'melayu mudah tidur.' Kali ni mamat Maslan pulak nak berusaha menyatukan melayu. Tapi masih tak tahu hasilnya apa.hahaha

Satu pertanyaan: Kenapa kalau bersatu perlu di bawah UMNO? Tak boleh ke bersatu bawah DAP atau KIMMA? Hahahaha

Satu lagi pertanyaan: Sejak bila melayu ada 4 golongan je? Kenapa nilai melayu dari segi pegangan politiknya? Kenapa tak nilai melayu dari agamanya? Lagi senang. Ada 2 golongan je. Melayu Islam dan melayu bukan Islam. Kan kerja dah senang. Lagi sikit dari 4 golongan. hahaha

Asyik nak bercakap tentang melayu bersatu sahaja. Kenapa tak bercakap tentang menyatukan rakyat malaysia?

1malaysia bukan retorik politik- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 2 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak menegaskan, gagasan Satu Malaysia adalah konsep yang mempunyai pengisian jitu dan bukannya kenyataan retorik politik semata-mata.

Perdana Menteri berkata, konsep berkenaan juga akan diterjemahkan secara evolusi melalui proses tertentu yang bukannya berlaku dalam satu malam sahaja.

Hahaha pengisian jitu? Apa yang diisi untuk 1Malaysia ni?

Bila nak keluarkan buku teks 1malaysia? Makcik di Felda nak tau 1Malaysia ni sokong Ketuanan Melayu ke tak. Pakcik pergi surau pun nak tau 1Malaysia ni ada berapa rukun di dalamnya.haha

Abang bawak teksi pun nak tau 1Malaysia ini masih guna sistem permit teksi lagi ke tak. Nelayan jual ikan juga tertanya-tanya 1Malaysia masih gunakan orang tengah lagi ke tak. Pelajar di sekolah juga ternanti-nanti 1Malaysia sediakan pendidikan percuma atau pendidikan yang dipinjam PTPTN.

Kontraktor kelas F pun tak sabar nak tunggu 1Malaysia diperkenalkan. Tak sabar nak buat papan tanda kat tepi jalan, tak sabar nak lukis poster untuk ditampal di dinding bangunan, tak sabar nak terbit dokumentari untuk RTM.hahaha

Paling penting DBP nak tau perkataan 1Malaysia ni boleh dimasukkan ke dalam Kamus Dewan edisi kelima atau tidak.hahaha