Tuesday, May 19, 2009

Monyet, Pemandu Bas dan Rambutnya

KAYVEAS NAFI PANGGIL MIC 'MONYET DALAM SANGKAR'- Utusan Meloya

KUALA LUMPUR 19 Mei Presiden Parti Progresif Penduduk Datuk M.Kayveas menafikan kononnya beliau menyifatkan MIC sebagai “monyet dalam sangkar”. “Mana buktinya yang saya kata demikian." katanya kepada Bernama hari ini.

APA KATA SAMY VELLU? - Tersepak di dalam Berita Hairan

"Saya bukan penumpang bas yang boleh turun apabila tiba di perhentian... saya adalah pemandu dan apabila memandu bas, saya mesti tahu di mana dan bila untuk berhenti," itulah analogi diberikan Datuk Seri S Samy Vellu ketika ditanya bila beliau mahu meletak jawatan.

Ketika menjawab persoalan menarik mengenai rambutnya pula, Samy Vellu berkata: " saya masih mempunyai kulit kepala yang normal, rambut saya juga tulen. Saya tidak menanam apa-apa rambut."

Bagaimana Orang Kita Berfikir Lagi

NAJIB CABAR MINDA BELIA- Utusan Meloya

PUTRAJAYA 18 Mei - Datuk Seri Najib Tun Razak mahu rakyat Malaysia terutama golongan muda, mencabar minda mereka supaya mampu melakukan sesuatu pencapaian luar biasa dalam pelbagai bidang yang diceburi.

ZAHRA SAHUT CABARAN- Utusan Meloya


PUTRAJAYA 18 Mei - Perenang muda, Zahra Masoumah Abdul Halim, 18, akan menyahut cabaran menyeberangi Selat Inggeris sejauh 34 hingga 37 kilometer (km) dalam misinya menjadi perenang wanita Islam pertama berjaya melepasi selat yang sejuk dan berarus deras itu pada 2 hingga 6 Julai ini.

Usahanya mendapat sokongan padu Perdana Menteri.

Dalam pada itu pada majlis tersebut, Najib yang juga penaung kepada ekspedisi tersebut menerima tajaan berjumlah kira-kira RM160,000 daripada pelbagai pihak.

Basuh Baju hanya ingin bertanya- Buat benda ni untuk apa? Apa kata pelayar sekalian? Ada cadangan? Mari Berdiskusi lagi!

Bila bodoh berbisik- 3B

BISIK-BISIK AWANG SELAMAT

Majlis Peguam bertindak sebaliknya dengan memfailkan saman terhadap polis berhubung penahanan lima peguam dari Biro Bantuan Guaman pada 7 Mei lalu.

Kelima-lima peguam berkenaan berhimpun tanpa permit di balai polis untuk memberikan sokongan kepada mereka yang ditahan kerana membantah penahanan seorang aktivis, Wong Chin Huat.

Para peguam itu ternyata telah ingkar arahan polis supaya bersurai. Persoalannya, bukankah mereka telah melakukan kesalahan? Apa istimewanya peguam berbanding rakyat biasa yang lain? Apakah perlu ada pengecualian kepada golongan tersebut?

Awang - Boleh hidu motif

Setiap orang mempunyai hak untuk mendapatkan khidmat guaman. Perkara ini tidak boleh dihalang kerana perkara ini dijamin di bawah Perlembagaan. Laranglah macam mana pun, baik Ketua Polis, Mufti Negeri , atau Artis Popular, hak ini tetap dibenarkan.

Untuk menafikan hak ini hanya ada satu cara- iaitu tuan empunya badan sendiri yang enggan menerima khdimat seorang peguam. Tetapi adalah perkara separuh gila untuk seseorang yang enggan dirinya diwakili peguam. Lagi-lagi dalam kes tahanan baru-baru ini.

Mari Basuh Baju ceritakan apa yang berlaku sebenarnya. Apa yang terjadi ialah 5 peguam ini telah datang dengan uniform lengkap sebagai seorang peguam untuk memberikan khidmat guaman kepada mereka yang ditahan. Mereka tidak datang untuk berdemonstrasi ataupun mengambil gambar bagi diupload ke dalam MySpace.

Jadi, apakah kesalahan 5 orang ini? Mengganggu ketenteraman awam? Menggugat keselamatan negara? Apa logiknya 5 orang peguam yang datang buat kerja dikatakan 'membahayakan keselamatan orang ramai'? Ini betul-betul alasan bangang. Seolah-olah 5 orang peguam ini menghidap selesema Swine.

Memang benar peguam tidak mengatasi undang-undang. Peguam juga boleh didakwa. Tetapi polis juga begitu. Polis turut terikat dengan undang-undang. Dalam hal ini, siapa yang melanggar undang-undang/Perlembagaan? Polis atau peguam? Atau Awang Selamat?

Kepada Awang Selamat- Macam mana nak hidu motif? Motif itu baunya apa? Bau hangit atau wangi? hahahaha