Thursday, June 18, 2009

Apa itu politik?


Politik tidak berat, tidak serius dan tidak menakutkan....

Bila kita bercakap mengenai politik, begitu ramai yang salah faham. Politik dianggap sesuatu yang 'berat' dan menyusahkan. Malah ada pula golongan yang membencinya. Kata mereka politik itu kotor dan jijik. Golongan ini akan cepat-cepat menutup telinga dan tersenyum sinis bila topik politik dibuka. Sebenarnya perkara ini berlaku disebabkan kegagalan mereka dalam memahami apa sebenarnya politik.

Satu peringatan: politik bukan sekadar Barisan Nasional. Politik tidak terhad kepada Pakatan Rakyat semata-mata. Politik tidak berlingkar di antara UMNO, PAS, DAP dan PKR sahaja. Politik lebih daripada itu. Politik ialah kehidupan seharian kita. Suka atau tidak- hidup kita sentiasa dikelilingi oleh politik. Tidak percaya?

Pergi ke tempat kerja dan belajar, sila perhatikan apa yang berlaku. Semuanya bersaing untuk mendapatkan sesuatu. Kalau di tempat kerja, benda yang selalu direbut ialah jawatan dan kuasa. Kalau di tempat belajar selalunya markah dan gred yang dikejar. Untuk mendapat perkara ini, macam-macam benda yang sanggup dilakukan. Hal ini timbul kerana adanya persaingan. Persaingan memaksa manusia untuk melakukan apa sahaja untuk terus kekal.

Sebab itu kita selalu mendengar ada pelajar mengipas pensyarah, ada pekerja membodek taukey dan ada orang mencucuk orang lain. Tangan menghulur-hulur, mulut bermanis-manis, muka tersengih-sengih, dalam hati- ada maksud.

Sebab itu ada kes kawan tikam belakang, ada kes kawan pijak kawan, dan ada kes kawan makan kawan. Di depan kita baik, di belakang kita taik. Di depan kita bercakap indah, di belakang kita bercakap padah.

Sebab itu ada orang mencipta pengaruh. Pengaruh dibina dengan berkenalan dengan orang-orang tertentu. Pengaruh juga datang dengan mewujudkan persepsi. Semuanya dilakukan bukan kerana hobi atau suka-suka sebaliknya untuk mencapai matlamat iaitu mendapat sesuatu. Bukankah tujuan berpolitik untuk mendapatkan sesuatu? Bukankah politik berkaitan persepsi dan pengaruh?

Noktah sebentar. Memahami konteks politik di dalam kehidupan adalah penting. Ini kerana daripada kesedaran yang timbul barulah kita dapat membebaskan pemikiran kita. Pemikiran yang bebas-yang tidak membenci politik- barulah dapat melahirkan rakyat yang lebih peka terhadap apa yang berlaku di negara kita. Dan inilah yang sedang menjadi persoalan: Adakah rakyat Malaysia benar-benar peduli tentang apa yang berlaku di Malaysia?


Sudah faham apa itu politik? Masih membenci politik?