Monday, July 13, 2009

Budaya Politik Bodoh

MENGAPA NAJIB TIDAK MUNCUL DI MANEK URAI?- Harakah Daily

Kuala Krai, 12 Jualai (Hrkh)- Ini persoalan yang belum terjawab biar pun sudah dilontarkan Presiden PAS, Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang pada penamaan calon sebelum ini.

NASHARUDDIN HANYA SANDIWARA- Utusan Meloya

KUALA KRAI 12 Julai - Tan Sri Muhyiddin Yassin menyifatkan kedatangan Timbalan Presiden Pas, Nasharuddin Mat Isa untuk berkempen pada Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai semalam hanyalah satu sandiwara.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Inilah masalah sebenar yang kita hadapi di Malaysia. Kita terus dibodohkan oleh politikus-politikus. Kita dikhayalkan dengan candu-candu mereka.

Ada apa masalah ke kalau Najib tak datang MU (Manek Urai)?
Penduduk Kg MU akan keluar daripada kepompong kemiskinan ke bila Nasharuddin datang?

Ini tidak dicampur lagi dengan isu-isu bodoh seperti altantuya, siapa lagi Islamik, siapa belajar tak tinggi, dan karut-marut yang lain. Semuanya digunakan untuk menunjukkan lawan mereka 'lagi teruk'. Yang BN akan cakap Pakatan tak bawa pembangunan. Yang PAS akan kata UMNO tidak islamik. Yang UMNO akan cakap PKR pengkhianat melayu. Yang PKR akan kata UMNO korup. Yang MCA akan cakap DAP sokong Negara Islam. Yang DAP akan kata MCA anjing UMNO.

Adakah semua ini adalah isu sebenar yang dihadapi oleh rakyat Malaysia terutamanya penduduk Manek Urai?

Tak boleh ke politikus-politikus dari Barisan dan Pakatan berkempen dengan bijak sikit. Guna otak. Jangan guna lutut. Ingat rakyat bodoh ke? Ingat rakyat suka ke isu-isu ini? Cubalah masing-masing tunjuk pandai. Tunjukkan kepada penduduk Manek Urai pelan pembangunan, ekonomi dan sosial parti masing-masing. Jangan sekadar ambil satu isu- dan kemudian sensasikan. Selepas habis pilihan raya- terus senyap.

Ini bukan caranya untuk berkempen. Ini bukan budaya politik yang kita mahu. BUKAN! Budaya politik cara koboi ini sudah lapuk. Ini cara orang dulu-dulu. Cara generasi tua. Cara ini patut diubah. Sudah tiba masanya untuk kita membudayakan cara baru. Cara yang lebih segar. Cara yang lebih bijak bukan bodoh.

Caranya tidak susah. Tidak perlu sibuk-sibuk mengutuk, menuduh, mencabar dan memaki antara satu sama lain. Ini semua tidak perlu. Buang masa sahaja. Kalau benar-benar mahu 'memperjuangkan rakyat', begini caranya untuk berkempen di Pilihan Raya:

Beritahu bagaimana untuk pastikan nelayan-nelayan di sana akan hidup lebih selesa. Adakah dengan menghapuskan orang tengah? Adakah dengan memberi mereka pinjaman tanpa faedah supaya mereka tidak meminjam wang daripada along? Kaji dan bentangkan pelan ekonomi anda!

Beritahu bagaimana pelajar-pelajar di sana dapat terus bersaing dengan pelajar di bandar. Adakah dengan mengadakan tuisyen percuma untuk mereka? Adakah dengan menghantar guru-guru cemerlang ke sekolah mereka? Fikir dan bentangkan pelan pendidikan anda!

Beritahu bagaimana Manek Urai dapat dimajukan. Adakah dengan menjadikan Manek Urai sebagai 'bandar tanpa kereta'? Agar ia dapat dijadikan sebagai tarikan perlancongan. Atau adakah dengan membina jambatan? Beri cadangan dan bentangkan pelan pembangunan anda!

Alangkah indahnya jika kempen yang dilakukan adalah seperti begini. Daripada asyik-asyik mendengar mengenai isu-isu yang merepek, dapat juga kita mendengar idea-idea daripada Barisan dan Pakatan. Di akhirnya kita dapat berfikir sendiri pihak mana yang lagi bagus dan berkualiti.

Bukan sekadar tahu berpolitik tetapi 'akai pun tarak!'