Friday, May 8, 2009

Bola sepak, pakar dan ramalannya


Saya bukanlah pakar dalam sukan. Apatah lagi sukan bola sepak. Saya hanyalah seorang penyokong dan penonton. Tidak lebih daripada itu. Bercakap mengenai bola sepak ini saya ada cerita yang ingin dikongsikan.

Ada satu perkara yang saya sangat pelik tentang bola sepak iaitu mendengar dan membaca komentar dan pandangan daripada mereka-mereka yang bergelar pakar ini. Mengapa saya pelik? Hal ini ada bersangkutan dengan ramalan mereka.

Selalunya pakar-pakar sukan seperti Shebby akan memberi ramalan keputusan sesuatu perlawanan. Tak cukup dengan itu, portal-portal sukan turut menjalankan undian di kalangan peminat. TV, Radio surat khabar juga mengambil bahagian. Kebiasaannya mereka akan ditanya tentang berapa kosong MU akan menang, berapa kosong Chelsea akan kalah dan berapa gol Barcelona akan score.

Kadang-kadang saya akan gelak kalau saya ditanya soalan yang berbentuk ramalan ini. Gila, macam mana saya nak tahu. Saya bukan tuhan. Saya juga bukan bomoh. Malah kalau saya pakar taktikal macam Mourinho atau coach legend seperti Alex Ferguson sekalipun saya tak mampu memberikan jawapan.

Mengapa saya katakan begini? Hal ini cukup mudah. Tidak mungkin sesuatu yang bersifat tidak statik seperti bola sepak mampu diramal keputusannya. Bola sepak bukan seperti meramal bilangan kereta yang lalu lalang di Selayang- yang mana kita mampu memberikan angka yang tepat. Bola sepak ibarat meramal berapa bintang yang berkelipan di waktu malam.

Jadi tak mungkin untuk kita memberikan ramalan yang tepat untuk sesuatu keputusan perlawanan bola sepak. Bagi saya ia adalah lawak. Sebab itu bila saya membaca ramalan-ramalan keputusan ini, saya hanya buat 'don't know' je. Malah saya amat yakin pakar-pakar yang membuat ramalan ini sekadar berteka teki sahaja.

Sebagai contoh, kalau MU lawan Fulham, pasti mereka akan memberi MU menang. Ada yang meramal Fulham menang 2-0? Kalau Barcelona lawan Real Madrid, pasti akan dikatakan seri atau menang tipis. Ada yang ramal Barcelona menang 6-2?

Hahahaha sila ketawa sekarang. Masih nak buat ramalan lagi?

ps: Ini entry ringan-ringan je. Asyik nak berpolitik, perlu juga rileks-rileks. Jangan serius sangat. hahaha