Sunday, September 27, 2009

Logik Mudah (Simple Logic)

MENUDUH KUCING MEROMPAK BANK- Tukar Tiub

Memandu melebihi had laju, cuaca yang tidak menentu dan pemandu mengantuk merupakan tiga punca utama yang mengakibatkan kemalangan maut pada musim perayaan kali ini.

nota:
macam macam teori keluar tentang kemalangan.
hujan panas ribut pandu laju semua dituduh.
ngantok pun dituduh bersalah. kesian dolah
badawi bukan saja madey tibai jpj bukan tibai sama.

semua ini dikenal pasti sebagai penyebab.

kepala hangguk mana yang buat kajian ini.
mata buta ke ? tak nampak? kereta dan motosikallah yang jadi pembunuh.
woit… kalau ada orang
mati kena tembak apa yang polis cari ?
polis bukan cari almari kipas angin atau tempat abuk rokok.
polis akan cari pistol dan senapang.


kenapa ngoook sangat serban pakai sampai
ke mata ke hingga tak nampak kah kah kah.

p/s: dah ramai mati kenapa tak haramkan macam mercun?

*****************************************************************************
JANGAN BERFIKIR SECARA SIMPLE LOGIC

Hishamuddin Rais kata kereta perlu diharamkan kerana ia membunuh. Logik beliau-tanpa kereta, tak adalah kemalangan. Tak ada kemalangan, tak adalah kematian. Kata beliau lagi, kereta samalah seperti pistol, ia perlu diharamkan kerana ianya alat untuk membunuh. Pandangan ini boleh diterima kalau kita mengikut logik mudah (simple logic).

Tetapi bernarkah pandangan ini? Mari kita menggunakan rasional untuk menilai. (With all due respect to Isham.)

Perkara paling asas yang perlu dilihat ialah tujuan objek-objek ini dicipta. Tujuan kereta dicipta adalah berbeza dengan pistol. Pistol ialah senjata. Kereta bukan senjata kecuali kereta kebal.

Kalau kereta perlu diharamkan kerana ia membunuh, bayangkan betapa banyaknya perkara kita perlu haramkan. Telefon bimbit kena haram sebab ada kes telefon meletup. Sekolah, hospital, lapangan terbang dan rumah tak payah dibina sebab bila nak bina, ada orang akan mati di tapak pembinaan. Makanan perlu diharamkan kerana boleh jadi orang mati sebab salah makan atau terlebih makan. Silap-silap cuaca buruk dan bencana alam juga mungkin patut diharamkan kerana jelas ianya membunuh. Harap-harapnya janganlah pula tuhan cuba diharamkan kerana tuhan yang mengambil nyawa kita.

Bila berlaku kes pembunuhan, memang polis mencari pistol atau senapang atau senjata yang digunakan pembunuh. Samalah juga dengan kemalangan. Polis akan mencari dan melihat kenderaan yang dipandu oleh kedua-dua pihak. Bukannya polis melihat keadaan jalan raya dan lampu isyarat sahaja. (Sesiapa yang pernah eksiden mesti tahu polis akan ambil gambar kereta untuk bahan bukti.)

Mengikut logik Tukar Tiub lagi, kereta dan motosikallah yang jadi pembunuh. Benarkah? Bila berlaku kes pembunuhan, mahkamah akan dakwa pistol atau orang yang gunakan pistol? Bila kemalangan jalan raya, polis akan tangkap kereta atau pemandu? Kalau begini senanglah, bila ada eksiden, tangkap kereta masuk lokap. Bila ada pembunuhan, seret pistol ke tali gantung. Malah bila ada kes rasuah, wang rasuah yang disabitkan kesalahan, bukan perasuah.

Isham Rais pernah mencadangkan, kita tak perlukan kereta kerana ia membunuh. Sebaliknya yang kita perlukan ialah sistem pengangkutan awam yang tersusun dan menyeluruh. Sekali lagi ini logik mudah. Bukankah pengangkutan awam juga membunuh? Ada sahaja kes bas terbabas, dan tren tergelincir. Jadi mengambil kembali logik beliau, adakah pengangkutan awam juga perlu diharamkan? Kalau kereta dah tak boleh digunakan dan pengangkutan awam pun diharamkan, apa lagi yang tinggal? Kaki? Jalan kaki pergi umrah? Kalau mati, adakah kaki pun nak diharamkan?

Di akhirnya tidak semua perkara perlu diharamkan. Memang lumrah setiap objek dicipta ada baik buruknya. Yang perlu kita fahami bukannya selagi mana objek itu ada keburukan, selagi itu ia perlu diharamkan. Sebaliknya selagi
mana manusia yang menggunakannya, selagi itulah akan wujud keburukan. Manusia bukan robot- jauh sekali bukan tuhan yang sempurna sifatnya.

Tulisan ini bukannya untuk mempertikaikan Tukar Tiub tetapi untuk membasuh minda skita upaya tidak selalu berfikir dengan logik yang mudah. Kadangkala sesuatu perkara itu tidak semudah ABC 123.

Untuk melihat sama ada kita sudah berjaya berfikir di luar simple logic, sila baca kedua berita di bawah.

***************************************************************************
KHAIRY: Pakatan tak mampu mentadbir- Berita Harian

Putrajaya, SEPT 26: Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin percaya isu SELCAT dan Dr Hassan Ali membuktikan wujudnya perpecahan dalam kerajaan negeri Selangor sekaligus membuktikan Pakatan Pembangkang tidak mampu untuk mentadbir di peringkat persekutuan.

BN sedang menuju perpecahan- Suara Keadilan

Kuala Lumpur, 26 Sept: Dengan UMNO masih lagi tercari-cari calon bagi PRK Bagan Pinang, MCA dan MIC turut 'membantu' dengan krisis dalaman mereka. Situasi ini bertambah teruk dengan prestasi buruk parti komponen yang lain seperti Gerakan dan PPP. Hal ini menunjukkan BN sudah berada di ambang perpecahan.

*******************************************************************************
Lihat bagaimana orang politik kita pun guna logik mudah buat kesimpulan. Apa kata anda? Sila beri komen dan pandangan BUKAN dengan simple logic.. hehe