Sunday, April 12, 2009

Inilah orang cakap- Bodoh Sombong


PAKATAN RAKYAT AKAN TUBUHKAN KABINET BAYANGAN- mStar

Petaling Jaya: Dato' Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa komponen Pakatan Rakyat iaitu PKR, DAP dan PAS telah bersetuju untuk membentuk Kabinet bayangan.

Kata Anwar, anggota Kabinet bayangan itu akan terdiri daripada wakil ketiga-tiga parti berkenaan.

USAHA UNTUK GULINGKAN KERAJAAN- mStar

Alor Setar: Tindakan Dato' Seri Anwar Ibrahim untuk menubuhkan kabinet bayangan dilihat sebagai usaha untuk menggulingkan kerajaan, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddon Yassin.

" Kami tidak takut kerana kami di sini untuk berkhidmat kepada rakyat."

Sebelum kita sama-sama ketawa, izinkan saya untuk menerangkan apa sebenarnya Kabinet Bayangan.

Seperti diketahui Malaysia mengamalkan sistem parlimen Westminster. Sistem ini juga diguna pakai oleh banyak negara seperti UK, Australia dan New Zealand. Salah satu perkara yang terdapat dalam sistem ini ialah kabinet bayangan atau bahasa PPSMI nya- Shadow Cabinet.

Kabinet bayangan ini dipilih daripada ahli-ahli Parlimen Pembangkang. Kalau di Malaysia, dipillih daripada Pakatan Rakyat. Tugas memilih ini diberi kepada Ketua Pembangkang iaitu Anwar. Masing-masing akan diberi tugas untuk memeriksa atau membayangi setiap kementerian. (sebab itu namanya shadow cabinet.)

Contohnya katakan Nurul Izzah dilantik sebagai menteri bayangan untuk Kementerian Belia dan Sukan, maka tugas Nurul Izzah adalah memerhati dan meng'counter' setiap dasar yang dibuat oleh Shabbey Chik. Kalau ada yang silap, maka Nurul Izzah boleh mengajak Shabbey untuk berdebat. Nurul Izzah berpeluang untuk menunjukkan kepada rakyat yang dirinya lebih bijak berbanding Shabbery.

Begitulah juga dengan Anwar selaku Ketua Kabinet Bayangan akan mengetuk kepala Najib kalau Najib masih membeli kapal selam atau berjumpa dengan Altantuya lagi.

Jadi dengan cara ini, setiap kementerian akan lebih banyak membuat kerja dari berpolitik kerana mereka akan sentiasa diawasi. Rakyat juga boleh menilai dan berfikir antara Kerajaan dan Pembangkang- siapa lagi bagus. Rakyat juga akan tahu sekiranya Pakatan Rakyat menjadi Kerajaan, siapa yang akan naik menjadi PM, TPM dan menteri-menteri lain.

Tamat sesi penerangan. Baru boleh gelak.

Hahaha Alahai TPM ku yang baru.. faham tak apa dia kabinet bayangan ni? hahaha

Sejak bila tubuh kabinet bayangan nak guling kerajaan? hahaha Kabinet bayangan nak pastikan kerajaan tak terguling lah..hahaha Nak pastikan kabinet buat kerja. Kalau tak buat nanti rakyat gulingkan..hahaha

Tapi memang betul pun.. Pakatan Rakyat memang nak jadi kerajaan. Sebab tu tubuh Kabinet Bayangan dulu..hahaha

Di UK dah ada kabinet bayangan. Di Canada, Australia, New Zealand, Poland, Itali pun ada. Nak lagi terkejut dekat Bahamas pun ada! hahaha Malaysia bila lagi?