Friday, June 19, 2009

Perkara yang boleh dibanggakan tentang Malaysia

Bila kita membaca akhbar, membuka blog, mendengar radio dan menonton TV, fikiran kita akan terganggu tentang segala macam berita yang menyakitkan otak. Semuanya berkisar tentang negara kita, Malaysia. Semua benda rasa nak dikomen. Semua isu rasa nak dikupas. Mana yang boleh marah- kita marah. Mana yang boleh gelak- kita gelak. Mana yang boleh tibai-kita balun.

Kejap-kejap bising pasal Perak. Dah senyap pasal Perak, pasal PAS dan kerajaan pepaduan. Dah diam pasal PAS, pasal konsep 1Malaysia. Dah reda pasal 1Malaysia, pasal melayu dan Islam. Tak ckup dengan itu pasal sekolahlah, pasal Bahasa Inggerislah, pasal SPM dan biasiswalah. Kemudian kritik tentang perpaduan, tentang agama, tentang ekonomu- Semuanya isu-isu hangat dan negatif.

Mungkin ada benarnya kritikan dan pandangan kita. Dan itupun memang hak kita sebagai rakyat untuk bersuara dan memberikan pandangan. Tiada salahnya di sini. Yang salah bila hak bersuara ini dinafikan. Yang salah bila suara kita tidak didengari dan disenyapkan.

Berbalik pada is-isu tersebut, kita asyik-asyik mengkritik kerajaan. Kerajaan buat ini pun salah. Kerajaan tak buat itu pun salah. Seolah-oleh teruk sangat kerajaan ni. Dan secara tak langsung teruk juga negara Malaysia.

Basuh Baju- sebagai seorang remaja 19 tahun pun kadang-kadang rimas jugak. Yelah, kalau dah tiap-tiap hari baca benda-benda serius je, mau tak sakit otak. Mata pun dah kabur semacam asyik duduk depan laptop baca artikel.

Tiba-tiba hari ini tmbul satu persoalan. Persoalan ini timbul selepas sesak dengan isu-isu dan berita-berita negatif. Asyik-asyik cerita tentang masalah dan isu je, takkan kat Malaysia ni tak ada apa yang boleh dibanggakan langsung? Takkan tak ada satu pun kejayaan yang boleh kita eksyen kat negara luar? Mesti ada kan.

Siapa ada cerita positif? Siapa ada pandangan?


Mari kita berdiskusi dan berkongsi!